Građani zabrinuti
15

Tuzlanskom ulicom u Sarajevu teče kanalizacija, širi se neugodan miris i strah od zaraze

Piše: A. B.
Foto: Čitatelj
(Foto: Čitatelj)
Prije nekoliko mjeseci u ulici Tuzlanska do broja 78, u naselju Buća Potok, počela je curiti tekućina u puknuću na asfaltu za koju se u vrijeme snijega i leda nije znalo odakle potiče. Međutim, vremenom se počeo osjetiti neugodan miris, a curenje je postalo sve jače.

Redakciji portala Klix.ba javili su se nezadovoljni i zabrinuti stanovnici tog dijela ulice koji su u više navrata pozivali preduzeće Vodovod i kanalizacije čije su ekipe dva puta dolazile i pokušavale ustanoviti gdje je problem.

Građani su nam rekli kako su otvarali i šaht koji se nalazi iznad puknuća u asfaltu, međutim, ništa nije sanirano niti obećano da će problem biti riješen.

Jedan od stanovnika ulice je istakao kako su radnici ViK-a spominjali nelegalne priključke iako mještanima nije jasno o kakvim nelegalnostima govore s obzirom na to da su i ulica i asfalt koji njom prolazi stari decenijama.

"Mjesecima čekamo da se problem riješi, ali nas tretiraju kao građane drugog reda. Sa dolaskom toplijeg vremena curenje iz asfalta se pojačalo, a neugodan miris je sve jači. Strahujemo od zaraze jer se kanalizacija s vrha ulice slijeva niže, vijuga prema dvorištima i kućama naših komšija. Ovuda svakodnevno prolaze pješaci i automobili, a stanovnici okolnih kuća uskoro više neće moći otvoriti prozore. Ovih dana je padala kiša i sapirala kanalizaciju, a šta će se dešavati dalje?", zabrinuti su mještani ove ulice dok čekaju da iz ViK-a naprave neke konkretne poteze i riješe ovaj problem.

Shodno navedenom problemu, kontaktirali smo i preduzeće Vodovod i kanalizacija te ih upitali šta su do sada poduzeli da se on riješi.

"Na toj lokaciji nema javne kanalizacione mreže koja spada u našu nadležnost. Ta postojeća je lokalnog karaktera koja je prema članu 9. Zakona o komunalnim djelatnostima u nadležnosti Općine Novi Grad", kratko su nam odgovorili iz ViK-a.

Zvali smo i Općinu Novi Grad gdje su nam rekli da su upoznati s navedenim problemom i da su nakon prijave građana o curenju fekalija u Tuzlanskoj ulici do broja 78 dali nalog KJKP Vodovod i kanalizacija za otklanjanje kvara.

"S obzirom na dati nalog, te na postojeći sporazum za izvođenje hitnih intervencija na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži na području cijele općine kojim je definisano da te poslove vrši ViK, a da se Općina obavezuje da finansira popravke onih kvarova koji se ne nalaze u sistemu kanalizacione mreže, očekujemo da će ovo preduzeće u što kraćem vremenskom roku otkloniti postojeći kvar. Napominjemo da građani plaćaju svoje obaveze prema ovom preduzeću bez obzira da li se mreža nalazi u sistemu “ViK”-a ili ne", poručili su iz Općine Novi Grad.