BiH
13

Tuzlanski taksisti stupili u štrajk: Nelegalni taksisti nam otimaju hljeb iz ruku

Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Taksisti iz Tuzle registrovani u nekoliko udruženja započeli su jutros mirne proteste ispred Općine Tuzla zbog, kako navode, mnogobrojnih problema koji im onemogućavaju normalan rad i obezbjeđivanje egzistencije.

"Posljednjih mjeseci izloženi smo jakom udaru nelojalne konkurencije. Taksisti koji su registrovani u drugim općinama svakodnevno dolaze u Tuzlu i otimaju nam hljeb iz ruku. Također, nezadovoljni smo hiperprodukcijom taksista u Tuzli i nezakonitim dodjelama, a kasnije i prodajom taksi štandova. Imamo informaciju kako se taksi štandovi prodaju po 15 ili 20 hiljada KM", kazao je Hakija Jaganjac, jedan od predstavnika tuzlanskih taksista koji u zgradi općine pregovaraju sa načelnikom Jasminom Imamovićem.

Problemi taksista nisu od jučer, a indikativna činjenica je što resorno ministarstvo u Vladi TK, uprkos preduzetim mjerama, nikada nije uspjelo urediti oblast taksi prevoza.

"Imamo kolege koji po šest ili sedam godina čekaju štand. A onda, preko noći, na ulici osvane novoregistrovano preduzeće koje je kupilo štand. Najmanje 100 štandova je u posljednjih nekoliko godina na takav način prodato u Tuzli", govore ogorčeni taksisti.

Niko sa sigurnošću ne može reći koliko je taksi vozila u toku dana na ulicama Tuzle. Mnogi taksisti dolaze iz Kalesije ili Lukavca. Po evropskim parametrima jedan taksista dolazi na 1.000 stanovnika. Analogno tome u Tuzli bi trebalo biti najviše 200 taksista, a trenutno ih je najmanje duplo više.