BiH
0

Tuzlanski taksisti protestovali protiv predloženih zakonskih rješenja

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Taksisti s područja Tuzlanskog kantona danas su u Tuzli održali mirne proteste zbog predloženih zakonskih rješenja koja su, prema njihovom mišljenju, neprihvatljiva. Kolona automobila formirana je ispred Hotela Tuzla, a taksisti su uz zvuke sirene vozili do sjedišta kantonalne administracije u naselju Slatina gdje su se zaustavili petnaestak minuta.

"Ono što su vlastodršci najavili kao nove zakonske odredbe direktan je atak na taksi preduzeća i samostalne taksi prijevoznike. Nećemo dozvoliti da njihovi zakoni tek tako prođu, jer ako se usvoje izmjene zakona onda je opstanak taksi službe doveden u pitanje“, navode predstavnici taksi udruženja s područja Tuzlanskog kantona.

Nova zakonska rješenja definišu kako sva taksi vozila moraju imati identičnu boju, a da taksisti moraju položiti i poseban ispit. Međutim, s takvim odredbama taksisti se ne slažu. Smatraju kako je riječ o uzimanju novca, a ne o rješavanju njihovih nagomilanih pitanja.

"Ofarbat ću auto u boju koju oni žele, položit ću poseban ispit i šta će se poslije toga dogoditi. Neće ništa, jer i dalje će biti ilegalnih taksi prijevoznika koji se neće pridržavati zakonskih odredbi. Zbog njihovih dosadašnjih zakona i nameta mi smo dovedeni na rub siromaštva, a s novim izmjenama oni nas hoće da ostave i bez hljeba“, kaže taksista Džemal D.

Taksisti navode kako su danas aktuelnu vlast upozorili, a ako oni i dalje budu ignorisali njihove zahtjeve nije isključena i blokada Tuzlanskog kantona.