Sutra rasprava
20

Tuzlanski sindikalisti upozoravaju: Zakon o PIO-u ide na štetu radnika, ne smije biti usvojen

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH sutra će raspravljati o Zakonu o PIO-u za koji iz Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Tuzla smatraju da je diskriminatoran i neprihvatljiv te da će predstavljati samo još jedan povod građanima za napuštanje države.

Savez samostalnih sidnikata BiH već je uputio zahtjev za povlačenje zakona s dnevnog reda sjednice koja je zakazana za sutra, a u vrijeme održavanja rasprave sindikalisti će ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu organizovati protest.

"Sindikat je uložio amandmane i primjedbe na zakon. Vrlo je bitno naglasiti da je vlast u izradi ovog zakona isključila sindikat, što je poražavajuće, jer je riječ o izuzetno važnom aktu koji će obuhvatiti i građane koji će se u budućnosti zapošljavati", rekao je predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata Fahrudin Šahović na današnjoj konferenciji za medije u Tuzli.

On je izričit da zakon ide na štetu radnika te ga sindikat nije mogao podržati.

"Smatramo da svi ozbiljni parlamentarci kojima je stalo do građana ove države ne bi trebali sutra dići ruku za zakon kakav je predložen. Ovdje su degradirani radnici i borci. Ova vlast čini sve da pospješi iseljavanje građana iz ove države", naglasio je Šahović.

Pojasnio je i da novi zakon ne donosi promjene kod penzionera koji primaju novčanu naknadu od 326 konvertibilnih maraka mjesečno.

"Amandmani koje smo mi uputili moraju biti usvojeni, a ukoliko do toga ne bi došlo te ukoliko bi sporni zakon bio usvojen u trenutnom obliku, građani će sigurno sami shvatiti u kakvoj se poziciji nalaze i silom prilika će se stvoriti ambijent u kojem će morati izaći na ulice i izraziti svoje nezadovoljstvo", upozorio je Šahović.