Nakon pada Vlade
188

Tuzlanski SDP: Nismo u vlasti, a Vujović i Tokić da vrate mandate partiji

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je danas smijenjena Vlada Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Jakubom Suljkanovićem iz Pokreta demokratske akcije (PDA) oglasili su se iz Povjereništva SDP-a sa porukom da ta partija ne učestvuje u vlasti u Tuzlanskom kantonu.
Oni ističu da Klub poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona do danas je djelovao, a i od danas će djelovati kao konstruktivna opozicija.

U saopćenju se kaže da Klub poslanika nastavlja sa radom u skladu sa Statutom SDP BiH, sa odlukama Kongresa i Glavnog odbora SDP BiH, u kapacitetu od osam (8) poslanika.

"Na današnjem nastavku Konstituirajuće sjednice Skupštine TK, dva (2) su poslanika iz Kluba SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona (Žarko Vujović i Husein Tokić) u privatnoj režiji njih dvojice i njihovih mentora, a ne ispred SDP-a BiH, zbog samo njima znanih razloga podržali novu uspostavljenu skupštinsku većinu, čime su samo potvrdili naše ranije sumnje o njihovom interesnom dogovaranju sa SDA i nestatutarnom političkom djelovanju. Zbog ovakvih odluka su nedavno i raspušteni organi Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla. Navedena dva poslanika su zbog nestatutarnog djelovanja u Skupštini TK danas isključeni iz sastava Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini TK. Pokrenuta je hitna procedura za njihovo isključenje iz članstva SDP BiH koja je u nadležnosti Povjereništva Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzlanskog kantona", naveli su.

Narednih dana SDP BiH će i zvanično tražiti od zastupnika Žarka Vujovića i Huseina Tokića da vrate mandate SDP-u, jer su ih kako se navodi, dobili preko SDP-ove liste kandidata.

"Nakon njihovog očitovanja po tom pitanju i ishoda kakva će njihova odluka biti, SDP BiH će donijeti konačan stav", zaključeno je.