Uoči sjednice GO
460

Tuzlanski SDP donio jednoglasnu odluku: Trebamo ići u vlast na svim nivoima u BiH

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona na večerašnjoj sjednici u proširenom sastavu jednoglasno je donijelo odluku da ide u vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski SDP odluku je donio uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a BiH koja je zakazana za sutra u Sarajevu.

"Na proširenoj sjednici Predsjedništva SDP-a TK jednoglasno je donesena odluka da se u vlast ide na svim nivoima. To je naš stav", rekao je za Klix.ba predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić.

SDP TK najjača je organizacija ove partije u BiH, jer nosi 37 posto ukupnih partijskih glasova na izborima održanim u oktobru prošle godine.

"Imamo više od jedne trećine ukupnog izbornog rezultata SDP-a BiH i zbog toga smatramo da naše mišljenje povodom ulaska u vlast treba biti relevantno. Ako imamo težinu prilikom skupljanja glasova, onda imamo težinu i prilikom donošenja odluka", istakao je Bijedić.

Sutra će u Sarajevu biti održana sjednica Glavnog odbora SDP-a BiH na kojoj će se odlučivati da li će se ići u vlast, ili pak u opoziciju. Bijedić je stava da se promjene u BiH ne mogu dešavati iz opozicijskih klupa.

"Bez obzira na to kako Glavni odbor SDP-a BiH bude glasao, jedinstvo partije je neupitno. Tu ne postoje nikakve buntovničko-frakcijske ideje ukoliko naš prijedlog ne prihvaćen. S druge strane, ukoliko on bude prihvaćen, očekujemo da se ovi koji zastupaju druge ideje povinuju odlukama Glavnog odbora te da izađemo još čvršći i u većem zajedništvu", naglasio je Bijedić za Klix.ba.

Podsjećamo, Bijedić se nije složio sa odlukom Bh. bloka da se ne kreće u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, odnosno da ostaju opozicija u Federaciji BiH i na nivou države.

On je u ranijem razgovoru za Klix.ba kazao da je ovakvom odlukom Bh. bloka ugrožena Bosna i Hercegovina.