Rad u problemima
63

Tuzlanski rudari stupaju u generalni štrajk, traže redovne plaće i humanije uslove rada

A. K.
Detalj s ranijeg štrajka Krekinih rudara (Foto: D. Z./Klix.ba)
Detalj s ranijeg štrajka Krekinih rudara (Foto: D. Z./Klix.ba)
Zbog nagomilanih problema rudari Rudnika uglja Kreka 26. novembra stupit će u generalni štrajk, a ukoliko on potraje upitno će biti snabdijevanje uglja Termolektrane u Tuzli.

Redovne plaće i humaniji uslovi rada, uz realizaciju investicija koje se obećavaju već nekoliko godina, osnovni su zahtjevi koje rudari Kreke stavljaju pred menadžmet rudnika, ali i rukovodstvo Elektroprivrede BiH u čijem se koncernu nalaze.

Predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Zuhdija Tokić u razgovoru za Klix.ba kaže da su rudari posljednju plaću dobili prije 46 dana, a u skladu sa Zakonom o štrajku, granskim koletivnim ugovorom i ostalim aktima koji regulišu ovu oblast zakazan je generalni štrajk za 26. novembar u 7 sati. To znači da svi Krekini radnici u rudnicima, pogonima i direkciji obustavljaju svoj rad.

"Gotovo svaki mjesec imamo problem u vezi isplate plaće, a to je samo povod za ukazivanje stanja koje je trenutno u rudnicima. Investicijski program za naš rudnik uopće nije realizovan. U prvoj fazi je trebalo uložiti 150 miliona KM za opremu, a kasnijim odlukama taj iznos je sveden na 93 miliona KM, međutim ni to nije ostvareno, pa smo dovedeni u situaciju da rudari više uz snalažljivost i razna dovijanja ne mogu ostvarivati proizvodnju", kazao je Tokić za Klix.ba.

Zuhdija Tokić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Zuhdija Tokić (Foto: D. Z./Klix.ba)

I pored izuzetno teških uslova za rad, Krekini rudari su u oktobru proizveli 189.994 tone uglja, čime su ispunili svoj planski okvir.

Tokić navodi da je najsloženija situacija u rudniku Mramor u kojem rudari kracom i krampom, po metodi staroj 100 godina, kopaju ugalj, a dnevno izvuku od 700 do 800 tona ovog energenta.

"To nisu sigurni uslovi rada, a najmanje su humani. Plaća i da se redovno isplaćuje, što je teško za očekivati, zbog stalnih blokada računa rudnika koji je u enormnim dugovanjima, mi nećemo odustati od naših ostalih zahtjeva u vezi ispunjenja obećanja od Elektroprivrede BiH. Riječ je o nabavci širokog mehanizovanog čela za rudnik Mramor koji vrijedi okvirno 21 milion maraka", dodao je Tokić.

Prema riječima predsjednika Sindikata Rudnika Kreka, trenutno ništa bolja situacija nije ni na površinskim kopovima Dubrave i Šikulje koji su zbog zastarjelih metoda rada sada u poziciji u kojoj ne mogu odgovoriti postavljenim zahtjevima u proizvodnom procesu.

"Oprema koja je u funkciji više od deset godina sada zahtjeva remonte, međutim ona se maksimalno crpi te se dovodi u situaciju u kojoj je sigurno ni popravke neće moći ponovo osposobiti za rad. Ranije je planirano da se ona 'odmori' i revitalizuje nabavkom novih mašina, ali od toga još uvijek nema ništa i mi zbog toga sada šaljemo ozbiljno upozorenje nadležnima", naglasio je Tokić.

Prosječna plaća u Kreki iznosi 1.024 KM, a najniža je 535 maraka. U rudniku i površinskim kopovima zaposleno je okvirno dvije hiljade rudara koji dnevno proizvedu u prosjeku šest hiljada tona uglja.

Shodno uslovima u kojima trenutno djeluju, rudari su pokrenuli i pregovore u vezi s potpisivanjem novog granskog kolektivnog ugovora u kojem traže povećanje satnice sa 2,5 na 2,7 KM. Oni očekuju da novi dokument bude potpisan do 31. decembra 2019., a da se sa njegovom primjernom krene od 1. janaura iduće godine.