Osnovica im 698 KM
207

Tuzlanski policajci imaju najniže plaće u FBiH: Moguć štrajk i krivične prijave

A. K.
Tuzlanski policajci su u najnepovoljnijem položaju (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski policajci su u najnepovoljnijem položaju (Foto: A. K./Klix.ba)
Policajci u Tuzlanskom kantonu i dalje imaju najniže plaće u odnosu na kolege u ostatku Federacije BiH. Sada su i bez kolektivnog ugovora, zbog čega su nadležnima uputili ozbiljno upozorenje u kojem navode i mogućnost štrajka i protesta.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u ovom trenutku su u najnepovoljnijem položaju u odnosu na sve ostale kolege u Federaciji BiH, jer njihove osnovne plaće nisu izjednačene.

Kako navode tuzlanski policajci, njihova osnovna plaća je 698 konvertibilnih maraka, dok kolege u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova primaju 891 KM, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona 810 maraka.

"Ovo se dešava zbog nedonošenja zakona o plaćama i drugim naknadama, koji je usklađen i donesen u većini kantona u Federaciji BiH. Ako već ne možemo da se poredimo s MUP-om Kantona Sarajevo, očekujemo izjednačavanje s kolegama u ZDK ili u Mostaru, koji imaju veće plaće u odnosu na nas", kazao je Hasan Alić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, istaknuvši da u Tuzli referent ima gotovo stotinu maraka veću plaću od policajca.

Hasan Alić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Hasan Alić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)

Prije 11 godina donesen je Zakon o plaćama policijskih i službenika namještenika u Federaciji BiH, a njegova završna odredba kaže da su svi kantoni obavezni u roku od 90 dana uskladiti svoje propise. Međutim, to u Tuzlanskom, ali i još nekoliko kantona u Federaciji BiH do danas nije ispoštovano, a najviše ispaštaju policajci, posebno oni u Tuzli.

"Sve odgovorne osobe u kantonima će odgovarati ako u nekom razumnom roku od šest mjeseci ne ispoštuju odredbe zakona. Ja sam već sačinio krivičnu prijavu protiv svih odgovornih osoba koje nisu u roku usvojile svoje zakone za ujednačavanje plaća i ona će se odnositi na zloupotrebu položaja", kazao je Almir Salkičević, član Upravnog odbora Saveza sindikata policije FBiH.

Almir Salkičević, član Upravnog odbora Saveza sindikata policije FBiH (Foto: A. K./Klix.ba)
Almir Salkičević, član Upravnog odbora Saveza sindikata policije FBiH (Foto: A. K./Klix.ba)

Policajci u Tuzlanskom, ali i u još nekoliko kantona u Federaciji BiH rade i bez potpisanog kolektivnog ugovora koji bi regulisao njihov radnopravni status.

"Ukoliko ne dođe do potpisivanja kolektivnih ugovora, mi imamo druge sindikalne mjere koje ćemo pokrenuti, a nije isključeno da dođe i do protesta ili štrajka policijskih službenika. Od danas nećemo dozvoljavati da teku rokovi, već startujemo energičnije", upozorio je Dragan Škulj, član Saveza sindikata policije FBiH.

Dragan Škulj, član Saveza sindikata policije FBiH (Foto: A. K./Klix.ba)
Dragan Škulj, član Saveza sindikata policije FBiH (Foto: A. K./Klix.ba)

O rješavanju problema u kojima se nalaze, policijski službenici raspravljali su danas u Tuzli na sastanku Saveza sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH.