BiH
0

Tuzlanski načelnik podržao osnivanje REKOM-a

FENA
Jasmin Imamović
Jasmin Imamović
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović pružio je potporu osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava (REKOM).

"Nama je najvažnije da se utvrdi istina", rekao je Imamović dajući podršku osnivanju jedne ovakve međudržavne komisije.

Inače, do sada je na području regije prikupljeno oko 150.000 potpisa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1992. do 2001. godine na području bivše SFRJ (REKOM), dok je samo na području Tuzlanskog kantona prikupljeno preko 13.000 potpisa.

U akciji, koju koordinira Inicijativa mladih za ljudska prava, sudjelovalo je više od 500 volontera i volonterki, a sama akcija prikupljanja će u svim zemljama nasljednicama SFRJ trajati do 6. juna ove godine.

Potpisi se u Bosni i Hercegovini prikupljaju na štandovima u 40 gradova. Također potpisi se prikupljaju i u okviru online potpisivanja peticije na web-adresi http://support.zarekom.org.

"Simbolični potpisi podrške će tokom juna zajedno sa Prijedlogom statuta REKOM-a biti predani svim parlamentima u regiji od kojih će se tražiti osnivanje komisije", saopćila je lokalna koordinatorica projekta REKOM Nela Hukić.