Kampanja za REKOM
0

Milion potpisa za regionalno pomirenje

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Akcijom "Regionalnog odmrzavanja" u utorak, 26. aprila, u 11.55 sati ispred sarajevske Katedrale, kao i u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Prištini, Skoplju, Banjoj Luci, Tuzli i Podgorici počet će dosad najveća regionalna kampanja, tokom koje će se prikupljati milion potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.

U istovremenoj akciji u osam gradova regiona učestvovat će više od 500 volontera i volonterki, dok će hiljade mladih biti nosioci kampanje prikupljanja potpisa koju će koordinisati Inicijativa mladih za ljudska prava, a koja će u svim zemljama nasljednicama SFRJ trajati do 6. juna. Otvaranju kampanje prisustvovat će javne ličnosti koje će dati potpis podrške.

Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipuliše u političke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vjera sa prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Među njima su udruženja žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Komisija će održavanjem javnih slušanja ispovijesti žrtava pomoći da se u regionu čuje njihov glas, i da se na taj način javnost podstakne na saosjećanje, poštovanje i solidarnost sa žrtvama iz svih etničkih skupina. U svom završnom izvještaju, trebalo bi da sačini popis ubijenih i nestalih, logora i drugih mjesta zatvaranja.

Nadamo se da će svi dobronamjerni ljudi potpisom podržati inicijativu koja može da pomogne da se vrati dostojanstvo žrtvama i njihovim porodicama, utvrdi sudbina nestalih i konačno, činjenice o ratnim zločinima.

Simbolični potpisi podrške će tokom juna ove godine zajedno sa Prijedlogom Statuta REKOM-a biti predati svim parlamentima u regionu, od kojih će se tražiti osnivanje komisije. Potpis možete dati i na sajtu http://support.zarekom.org, na kom su detaljne informacije o Inicijativi za REKOM.

REKOM su dosad podržali predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne ličnosti u regionu.