Potvrđeno za Klix.ba
21

Tuzlanski ljekari sve bliže generalnom štrajku, vlada sutra odlučuje o povećanju plata

A. K.
Detalj sa štrajka upozorenja tuzlanskih zdravstvenih radnika (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj sa štrajka upozorenja tuzlanskih zdravstvenih radnika (Foto: A. K./Klix.ba)
Vlada Tuzlanskog kantona sutra bi trebala donijeti odluku o tome da li će udovoljiti zahtjevu zaposlenih u zdravstvu, koji traže povećanje plata. U slučaju negativnog odgovora, u četvrtak slijedi generalni štrajk.

Predstavnici sindikata zdravstvenih radnika i članovi pregovaračkog tima Vlade Tuzlanskog kantona, danas su održali još jedan sastanak, a vezano za samo jedan zahtjev. On se odnosi na povećanje satnice zaposlenima u zdravstvu, sa trenutnih 2,51 na tri konvertibilne marke.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, obje strane su približile svoje stanove, a o eventualnom povećanju plate konačnu odluku će sutra donijeti Vlada Tuzlanskog kantona.

"Naši razgovori su se odnosili samo na povećanje satnice. Kao konačan dogovor još uvijek ništa nismo postigli, ali smo približili stavove. Ukoliko odgovor Vlade TK bude pozitivan, mi ćemo odmah sazvati skupštinu sindikata i otkazati štrajk. Međutim, zasad one odluke koje su donesene ostaju na snazi", kazao je za Klix.ba Zijad Latifović iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK.

A kada je riječ o odlukama sindikata, glavna je da će se u generalni štrajk stupiti u četvrtak, ukoliko ne dođe do povećanja satnice. Inače, zdravstevni radnici su već jednom prolongirali održavanje generalnog štrajka, a kako u konačnici ne bi ispaštali i pacijenti te je on prolongiran za 29. septembar.

U pregovorima se pored navedenog sindikata nalaze još i članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, koji, također ima reprezentativnost u Tuzlanskom kantonu.

Zahtjev zaposlenih u zdravstvu, a koji se ogleda samo u povećanju satnice koja je ranije snižena, uzrokovan je inflacijom na koju nije imuna ni Bosna i Hercegovina, a iz sindikata su poručili da bi povećanje plata značilo i stimulaciju zdravstvenim radnicima u cilju ostanka u našoj zemlji te očuvanje sistema.