Budžet nije usvojen
80

Tuzlanski kanton u blokadi: Vlada nema većinu, a Selim Bešlagić ima nesvakidašnje rješenje

A. K.
Skupština TK danas nije usvojila budžet (Foto: A. K./Klix.ba)
Skupština TK danas nije usvojila budžet (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski kanton nalazi se u blokadi jer aktuelna vlada nema većinu za donošenje veoma važnih odluka u Kantonalnoj skupštini. Budžet nije usvojen, a nesvakidašnji prijedlog za izlazak iz krize ima zastupnik iz Naše stranke Selim Bešlagić.

Procesi u Tuzlanskom kantonu zakočeni su od 16. decembra ove godine, nakon neuspjelog pokušaja smjene i dalje aktuelnog saziva Kantonalne vlade koju predvodi premijer Denijal Tulumović iz SDA.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz reda srpskog naroda tada je na sjednici, uz podršku zamjenika Borisa Krešića iz reda Hrvata, posegao za pokretanjem pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa te je zahtjev za smjenu dijela rukovodstva zakonodavnog tijela, kao i saziva vlade upućen Ustavnom sudu FBiH na razmatranje.

Shodno procedurama, danas je održana hitna sjednica Skupštine TK s tačkom dnevnog reda koja se odnosi na usvajanje kantonalnog budžeta za iduću godinu, međutim većina koja bi to usvojila nije postojala. Sa 16 glasova za te 17 suzdržanih dnevni red nije usvojen te je samim tim Tuzlanski kanton ostao bez budžeta za iduću godinu.

Članovi rukovodstva Kantoalne skupštine (Foto: A. K./Klix.ba)
Članovi rukovodstva Kantoalne skupštine (Foto: A. K./Klix.ba)

Iz stranaka koje danas imaju 18 zastupnika, odnosno SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a navode da aktuelna vlada nema većinu u Kantonalnoj skupštini, istaknuvši da očekuju da taj saziv podnese ostavku jer nemaju podršku za predloženi budžet.

"Očekujemo i da Vujović i Krešić, koji su isključivi krivci za blokadu Tuzlanskog kantona jer su pokrenuli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa suprotno Ustavu kantona, podnesu ostavke te na taj način deblokiraju kanton. Tada bismo donijeli sve dokumente koji su neophodni za funkcionisanje kantona", kazao je Dževad Hadžić, predsjenik Kluba zastupnika SDP-a.

Iz ovih stranaka aktuelnoj vladi su dali rok do petka da podnese ostavku, u suprotnom na nesvakidašnji potez su spremni iz Naše stranke, konkretno njihov zastupnik Selim Bešlagić.

"Mi smo imali 18 potpisa za smjenu vlasti i dijela rukovodstva skupštine, prema tome legalno smo uradili svoj dio posla. Oni su nelegalno učinili to da pitanje vitalnog nacionalnog interesa proglase značajnim elementom kako bi zadržali svoje stolice. Međutim, ukoliko ova vlada ne podnese ostavku do petka, Naša stranka i Selim Bešlagić će napraviti potez koji će deblokirati ovo stanje. Naime, ja se povlačim i tražim da prvi s liste Naše stranke dođe na mjesto zastupnika u skupštini. S obzirom na to da se radi o delegatu koji pripada srpskom narodu, dobit ćemo legalno klub tog naroda, a koji će po zakonu, ustavu i poslovniku spriječiti daljnju blokadu po pitanju vitalnog nacionalnog interesa", kazao je Bešlagić.

Predstavnici stranaka koje imaju većinu (Foto: A. K./Klix.ba)
Predstavnici stranaka koje imaju većinu (Foto: A. K./Klix.ba)

On je pojasnio da ova, ali i ostale stranke koje imaju većinu glasova, apsolutno nisu protiv budžeta, već da su protiv blokada koje trenutno postoje od Vujovića, Krešića i Tulumovića, a koji ne žele napustiti vlast.

No, s druge strane i dalje aktuelni predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović navodi da Bešlagićev prijedlog neće moći biti realiziran.

"Pitanje smjene rukovodstva skupštine i vlade je otišlo na Ustavni sud FBiH koji to treba riješiti. Dok Vijeće za pitanje vitalnog nacionalnog interesa pri tom sudu ne da svoj pravorijek, sve ono što bi se dalje moglo dešavati predstavljalo bi napad na ustavni poredak Federacije BiH i Tuzlanskog kantona. Konzumiram prava koja mi pripadaju po ustavu, zakonu i drugim propisima", kazao je Vujović.

On tvrdi da kanton neće biti blokiran, istaknuvši da će budžet biti usvojen.

"Sačekajmo vrijeme koje dolazi", dodao je Vujović koji je na novinarsko pitanje zašto nije podnio ostavku kada se okupila nova većina, kao što je najavio, istaknuo da su se okolnosti promijenile.

Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović danas je kazao da je vlada u proteklom periodu radila veoma odgovorno te da je u redovnu proceduru upućen budžet za iduću godinu. Istaknuo je i da ostavku neće podnijeti, iako je u medijima ranije govorio da će uraditi isto kao i Vujović.

"Danas niko nije imao većinu. Ja ne vidim razlog zašto bih podnosio ostavku, kada sam svoj posao u prethodnom periodu zajedno s ministrima koji su u vladi, obavljao odgovorno i na dobrobit građana, a ne na svoju ličnu. Ustavni sud je nešto što svi moramo poštovati, uz sve zakonske procedure", istaknuo je Tulumović.

Osim budžeta, iz stranaka koje trenutno imaju većinu glasova u Kantonalnoj skupštini neće podržati ni odluku o privremenom finansiranju. Trenutna situacija mogla bi dovesti i do blokade isplata svih davanja prema budžetskim korisnicima.