Sporna preporuka Ministarstva
0

Tuzlanski kanton: Stotine prosvjetara tehnološki višak

Piše: D. Brkić
Detalj s pres-konferencije (Foto: Sarajevo-x.com)
Detalj s pres-konferencije (Foto: Sarajevo-x.com)
Na stotine nastavnika i profesora predmetne nastave postat će tehnološki višak ukoliko direktori 88 osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona ispoštuju preporuku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, a ne važeći Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju.

“Resorna ministrica Nađa Avdibašić – Vukadinović, poslala je preporuku direktorima škola u kojoj stoji kako će nastavu u V razredima devetogodišnjeg obrazovanja realizirati nastavnici razredne nastave, izuzimajući strane jezike i vjeronauku. Međutim, Zakon je jasan i kaže kako nastavu u V rezredima devetogodišnjeg obrazovanja realiziraju predmetni nastavnici i profesori. Ukoliko direktori škola postupe prema preporuci resornog ministarstva, na stotine nastavnika i profesora postat će tehnološki višak. Naprimjer, u Lukavcu i Živinicama će biti po 35 tehnoloških viškova, u Srebreniku 15 itd”, kaže predsjednica Udruženja nastavnika i profesora predmetne nastave Selma Muhić.

Problem nije od jučer

Udruženje okuplja oko 1.000 članova, koji najavljuju tužbe ukoliko se ponovo prekrše zakonske odredbe. Na press – konferenciji u četvrtak rečeno je kako problem nije od jučer, te da se važeći zakon krši od 2008. godine.

“Mi smo već bili kod advokata i rečeno nam je kako je u našem slučaju sve kristalno jasno. Mi ćemo tužbe dobiti, a kakve će posljedice snositi Tuzlanski kanton za sada ne znamo. No, evidetno je kako se mora stati ukraj anarhiji”, stav je profesorice Selme Muhić.

Potpredsjednik Udruženja Adis Kusturica, stanovišta je da se mora izmijeniti nastavni plan i program, da se uskladi broj časova i broj učenika u odjeljenjima.

“Zakon je ustavna kategorija, a šta je preporuka? Kakvu će nam poruku poslati direktori škola ako postupe po preporuci, a ne po Zakonu? U ovom slučaju je očigledno kako resorno ministarstvo od direktora škola traži da krše Zakon, što je nedopustivo”, kaže Kusturica.

Razdor između nastavnika i profesora

Predstavnici Udruženja istakli su kako je u školama došlo do razdora između nastavnika razredne nastave i predmetnih profesora. Zbog toga su mišljenja kako se treba ući u proceduru izmjene važećeg Zakona, ali da novi ne smije ići ni na čiju štetu.

“Direktori škola bi se u petak trebali očitovati o broju tehnoloških viškova u svojim školama, ali imamo informaciju kako svi direktori neće poslati odgovore resornom ministarstvu. Također, imamo informaciju kako će se na zasjedanju Skupštine TK 29. juna po hitnom postupku odlučivati o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju. Tražila sam da prisustvujem skupštinskom zasjedanju i da poslanike izvjestim o problematici, ali, bar za sada, nisam dobila nikakav odgovor iz Skupštine”, kaže Muhićeva.

Iz Udruženja nastavnika i profesora predmetne nastave TK najavili su kako će u rješavanju ovog problema ići do kraja, te da neće dozvoliti da se i ove godine manipuliše sa njima.