Rekordan iznos
50

Tuzlanski kanton dobio je najveći budžet ikad, samo za plaće ide 368,9 miliona KM

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski kanton dobio je najveći budžet ikad u iznosu od 730 miliona KM, a kao i svih ranijih godina najviše novca se izdvaja za plate budžetskih korisnika i to skoro 368,9 miliona KM. Za razliku od ranijih godina, shodno povećanjima plata izdvajanja u 2024. su veća za 32,8 miliona maraka.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su usvojili kantonalni budžet za ovu godinu u iznosu od 730.227.545 KM i on je veći za 46,6 miliona u odnosu na 2023.. Najveći dio budžeta će biti utrošen na bruto plate zaposlenih, blizu 368,9 miliona KM.

Ministar finansija TK Suad Mustajbašić ističe da je u budžet ugrađen 61 milion KM akumuliranog suficita iz ranijeg perioda, a tu se nalazi i 20 miliona maraka kreditnog zaduženja kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine.

"Cilj nam je bio da intenziviramo kapitalne projekte od kojih bi izdvojio početak gradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli za šta je izdvojeno 12 miliona KM, početak rekonstrukcije zgrade Vlade TK za šta je odvojeno pet miliona KM, izgradnju zgrade Policijske uprave Živinice koja bi trebela koštati između dva i po i tri miliona KM, kao i gradnju zgrade Općinskog suda Lukavac koja će koštati oko tri miliona KM", naveo je Mustajbašić.

Budžet je podržan sa 21 glasom za i 10 suzdržanih, a usvojen je po skraćenoj proceduri, zbog činjenice da ranije nije postojalo njegovo usvajanje nacrta.

"Zadržali smo naknade za porodilje, jednokratnu pomoć za penzionere s najnižim penzijama i uveli pomoć udruženjima koja brinu o najugroženijim kategorijama društva. Izražena je investiciona komponenta u budžetu od 136 miliona KM, u koju je uključeno kreditno zaduženje od 20 miliona KM", kazao je premijer TK Irfan Halilagić.

Budžetom je predviđeno ulaganje 30 miliona KM za jačenje policije, tačnije nabavku novih uniformi, opreme i 200 novih kadeta te 10 miliona maraka za robne rezerve.

"Time ćemo postati prva ustavna jedinica u Bosni i Hercegovini koja će ispuniti standarde u ovoj oblasti. Također, kapitalni izdaci iznose osam miliona KM, a sredstva za mala i srednja preduzeća, kao vid podrške razvoju kantona, pet miliona KM. Za zapošljavanje i samozapošljavanje boračkih kategorija izdvojili smo dva miliona KM", dodao je Halilagić.

Suzdržani po pitanju budžeta su bili zastupnici opozicionih stranaka, odnosno Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i pravde (NiP), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Naše stranke (NS).

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić ističe da se za budžet može reći sve osim da je razvojni.

"Imamo inflatorne efekte koje smo imali i prošle godine, izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH rezultiraju povećanjem prihoda, grantove Vlade FBiH koji iznose blizu 60 miliona KM, kao i kredit od 20 miliona KM i povećanje prihoda od PDV-a kroz izmjene zakona i to su razlozi za rekordan iznos budžeta. Ukupno se izdvaja 40-ak miliona KM za kapitalne projekte i to uglavnom namjenska sredstva, kao vodne naknade, promjena namjene zemljišta... Od budžetskih sredstava samo 13 miliona ide za kapitalne projekte, sve ostalo je potrošnja i to je činjenica. Ni tih 13 ne bi bilo da nije sredstava Vlade FBiH", navodi Hadžić.

Najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH od početka ove godine funkcionirao je po odluci o privremenom finansiranju.