Odlučuje Skupština
26

Tuzlanski kanton danas dobija novog premijera, poznata imena budućih ministara

A. K.
Skupština TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
Skupština TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera na kojoj će se odlučivati o imenovanju novog saziva Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem zakazana je za danas u deset sati.

Novi premijer Tuzlanskog kantona trebao bi biti Denijal Tulumović iz Stranke demokratske akcije (SDA) kojem je u srijedu uručeno rješenje za mandatara Kantonalne vlade.

S obzirom na najveći broj zastupnika u Skupštini TK, SDA su pripala i četiri ministarstva. Kako je ranije potvrđeno za Klix.ba u Ministarstvo kulture, sporta i mladih trebao bi sjesti Srđan Mićanović koji je već ranije obnašao funkciju ministra.

Suad Mustajbašić trebao bi se naći u Ministarstvu finansija, a Fahreta Brašnjić kao ministrica obrazovanja i nauke. Kadar SDA je i Elvir Herčinović koji bi trebao biti ministar pravosuđa i uprave.

U skupštinskoj većini su Žarko Vujović i Husein Tokić koji su isključeni iz SDP-a zbog dogovora o koaliciji s SDA, ali su ovoj grupi pripala dva ministarstva, odnosno poljoprivrede i unutrašnjih poslova.

Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a je donio odluku da se kao ministar unutrašnjih poslova nađe Sulejman Brkić, a Mustafa Šakić kao ministar poljoprivrede.

SBB-u su pripala dva ministarstva pa bi tako u Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice na čelo trebao doći Elvir Rožnjaković, dok bi Edin Buševac trebao voditi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja.

Kao kandidati DF-a su Dajana Čolić za Ministarstvo zdravstva, dok je Elvir Mujkanović kandidat za Ministarstvo za boračka pitanja.

Dva ministarstva su pripala i Stranci za BiH, a njihov kandidat za ministra rada, socijalne politike i povratka je Admir Hrustanović, dok je kao ministar privrede naveden Asmir Hasić.

Prjiedloge kandidata danas treba potvrditi Skupština Tuzlanskog kantona, a vlast u ovom kantonu trenutno čine SDA sa devet zastupnika, dva sada već bivša zastupnika SDP-a, tri iz DF-a, po dva iz SBB-a i Stranke za BiH te jedan iz PDA.