BiH
33

Tuzlanski aerodrom još uvijek čeka odobrenje za korištenje prilaznih svjetala na pisti

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je Međunarodni aerodrom Tuzla do 31. decembra prošle godine od Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) trebao dobiti odobrenje za puštane u funkciju prilaznih svjetala na pisti, do toga još uvijek nije došlo.

Kako je za Klix.ba kazao direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović, kalibraža, odnosno provjera prilaznih svjetala na pisti urađena je 27. decembra prošle godine, ali izvještaj još uvijek nije stigao.

"S obzirom na to da je radove vršila agencija iz Beograda, mi se nadamo da ćemo do kraja radnog dijela ove sedmice dobiti izvještaj, a ako ne, to onda možemo očekivati tek iduće sedmice, odnosno nakon obilježavanja blagdana Božića", istakao je Karasalihović za Klix.ba.

Tuzlanski aerodrom je u novembru prošle godine završio realizaciju projekta nadogradnje prilaznih svjetala na pisti, koja će omogućiti nesmetano slijetanje aviona i u trenucima smanjene vidljivosti.

Iako je projekat u tehničkom smislu zvanično završen, svjetla na pisti još uvijek nisu zasijala upravo zbog nedobijanja potrebne dozvole za njihovo puštanje u funkciju.

Od predviđenih 30 postavljeno je 26 rasvjetnih tijela koja se nalaze u krugu aerodroma u dužini od 720 metara. Četiri nisu postavljena zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

"Na dijelu u šumi, na kojem bi trebala biti postavljena četiri stuba, imovinsko-pravni odnosi još uvijek nisu riješeni, tako da mi nismo mogli pristupiti krčenju šume. Međutim, nama to neće predstavljati problem jer međunarodni standardi kažu da, ukoliko imamo od 720 do 900 metara postavljenih svjetala onda ispunjavamo uslove za nesmetano slijetanje aviona u situacijama kada je vidljivost na 550 metara", pojasnio je Karasalihović.

On je rekao i da će se rješavanju imovinsko-pravnih odnosa pristupiti u toku ove godine, nakon čega će uslijediti postavljanje i ostala četiri rasvjetna tijela u dužini od 180 metara.

Zbog smanjene vidljivosti u decembru je došlo do četiri neuspjela pokušaja slijetanja aviona na tuzlansku pistu.

Karasalihović ističe da neuspjeli pokušaji slijetanja aviona nisu bili uzrokovani nefunkcionisanjem prilaznih svjetala na pisti, s obzirom na to da je vidljivost bila ispod 550 metara.

"Mi imamo pouzdane informacije da spuštanje aviona nije otkazano zbog nefunkcionisanja prilaznih svjetala. Naime, u slučaju puštanja prilaznih svjetala minimumi slijetanja se spuštaju na vidljivost od 550 metara. Mi smo u otkazanim letovima imali situacije da je vidljivost bila spuštena ispod 550 metara. Dakle i da su svjetla bila puštena u rad avioni bi bili preusmjereni", naglasio je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.