Vježba u Živinicama
122

Tuzlanska policija pokazala kako hapsi kriminalce, građanima poručili da se mogu osjećati sigurno

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici Minstarstva unutrašnjh poslova Tuzlanskog kantona obilježavaju Dan policije, a tim povodom, pored defilea službenika i vozila, građanima su pokazali kako hapse kriminalce. Pokazna vježba uz centralnu svečanost upriličena je u Živinicama.

Postrojavanjem nekoliko jedinica, defileom vozila, polaganjem cvijeća na spomen obilježjima te pokaznom vježbom obilježen je 22. maj koji je utemeljen kao Dan policije Tuzlanskog kantona. Centralno obilježavanje upriličeno je u Živinicama.

Najveću pažnju javnosti privukla je pokazna vježba u okviru koje je prikazano kako to kantonalna policija hapsi kriminalce. Za veoma kratko vrijeme, kroz vježbu je savladana i razbijena "kriminalna grupa", a pripadnici policije su pokazali da se građani uz njih mogu osjećati sigurno.

"Policijski posao je specifičan, izazovi su svakodnevni i različiti. U stanju sigurnosti u saobraćaju, stanje na našem kantonu je zadovoljavajuće, ali kroz putnu infrastrukturu vidimo da to nije na potrebnom nivou. Kroz stalno preventivno i represivno djelovanje to stanje nastojimo unaprijediti", kazao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zbog stalnih kontrola, među učesnicima u saobraćaju koji poštuju propise, vlada nezadovoljstvo, a Korman ističe da je neophodno djelovati u tom kontekstu. Upravo zbog toga, naglasio je on, stanje i jeste popravljeno u kontekstu sigurnosti na tuzlanskim cestama.

"Kada je u pitanju kriminalitet, u saradnji sa tužilaštvom kontinuiramo provodimo niz aktivnosti, svakodnveno, ali i kroz posebne istražne radnje. Zadokumentovali smo određeni broj kriminalnih osoba koje smo predali u nadležnost policije. Aktivnosti se nastavljaju, nije se stalo i vrlo brzo će o tome javnost biti obavještena", naglasio je Korman.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić ukazao je na značaj policije u kontekstu očuvanja sigurnosti i bezbjednosti građana.

"Iz godine u godinu policijske strukture u Tuzlanskom kantonu postaju sve jače i organiziranje, a to je rezultat prije svega njihovog truda i onih koji ih predvode. Nakon toga, vjerujem i poteza koje smo pokrenuli u smislu investiranja u sigurnosne strukture, gdje smo za dvije godine obezbijedili rekordna sredstva. Vjerujemo da ćemo tek ove godine prvi put vidjeti efekte tih ulaganja", naveo je Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Vlada Tuzlaskog kantona priošle godine izdvojila je 15 miliona KM za opremanje policije, a okvirno pet miliona maraka su preneseni u ovu godinu. Također, u ovogodišjnem budžetu za policiju je osigurano deset miliona KM za dodatno opremanje i unapređenje njihovog rada.

"Naša policija nakon rata nije imala značajnijih ulaganja kada se govori o prostorima u kojima se pružaju usluge građanima. Mi smo u ovoj godini utvrdili dva prioriteta, a to su nabavka zemljišta i projektovanje zgrde Uprave policije u živinicama, uz izuzimanje objekta zgrade tužilaštva u Tuzli, a za potrebe tamošnje policijske uprave. Tome će se stvoriti bolji uslovi za rad", naveo je ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Među opremom koja se nabavlja nalaze se i specijalna vozila, odnosno transporteri koji su trebali danas biti u kompleksu tuzlanske policije.

Međutim, zbog usporenih procedura to se nije desilo. Trenutno se čeka izvozna dozvola Kanade za vozila koja se u ovom trenutku tamo sklapaju te bi sve trebalo biti završeno u narednih mjesec dana.