Hiljade građana odlazi zbog posla
0

Tuzlake potraga za boljim životom vodi u Afganistan

Piše: D. Brkić
Mladi iz TK masovno odlaze u Afganistan (Foto: AFP)
Mladi iz TK masovno odlaze u Afganistan (Foto: AFP)
Dugi niz godina mladići i djevojke sa područja Tuzlanskog kantona odlaze trbuhom za kruhom u Afganistan. Radeći za američke firme koje opslužuju NATO baze, naši građani daleko od rodne grude osiguravaju svoju egzistenciju. Pouzdanih podataka nema, ali se procjenjuje kako je nekoliko hiljada naših građana raspoređeno u bazama na Bliskom istoku.

Najveći broj naših građana u Afganistanu je iz Tuzle i Lukavca, oni rade za kompanije Dyncorp (kompanija u nadležnosti Američke vlade) i Fluor (privatna kompanija), koje imaju partnerstva sa PPI, Anhamom, Supreme Foodsom...

Osim naših državljana, Dyncorp i Flour angažuje i radnike iz Indije, Nepala, Kenije, Albanije, sa Kosova, iz Velike Britanije i Makedonije, a u Afganistan "zaluta" i poneki građanin Srbije ili Hrvatske.

Tajni identitet "Amerikanci i Britanci su najbolje plaćeni radnici, a slijede Evropljani, dok su najslabije plaćeni Afrikanci i Azijati", kaže nam jedan Tuzlak koji, shodno potpisanom ugovoru, nije mogao otkriti svoj identitet.

Najniža satnica je oko dva dolara za Afrikance ili Azijate, dok je satnica za Evropljane od 6 do 16 dolara. Međutim, ima i onih koji rade za 4 dolara po satu.

"Radni dan traje 13 sati s tim da imamo jednosatnu pauzu za topli obrok. Uglavnom radimo od 6:00 do 19:00 sati. Kompanija Dyncorp opslužuje oko 50 baza na jugozapadu Afganistana i u svakoj od njih ima naših ljudi. Isti je slučaj sa kompanijom Fluor koja je stacionirana u sjeverozapadnom dijelu Afganistana", govori on.

Pravila su različita od baze do baze. Dok jedni imaju punu slobodu, tačnije koriste internet ili mobilne telefone, u bazama gdje su marinci takve blagodati su strogo zabranjene.

"Naši građani koji su u takvim bazama ne mogu održavati kontakt sa porodicom. Bilo je onih koji su švercali mobitele kako bi se javljali najbližima. Međutim, ubrzo je mreža ukinuta, a oni koji su takvo nešto uradili su dobili otkaz ili im je mobitel razbijen na mjestu. Strožija pravila se odnose na Dyncorpove baze, dok su u Fluorovim bazama pogodnosti dozvoljene", tvrdi naš sagovornik.

Nekretnine i vlastiti biznis

Dyncorpovi radnici imaju pravo na godišnji odmor jednom u šest mjeseci u trajanju od 30 dana. Ukoliko neko od radnika želi prepoloviti godišnji odmor i ići kući dva puta po 15 dana onda će takvo zadovoljstvo, odnosno drugi odlazak kući, sam sebi platiti. Radnici Fluora u toku godine mogu otići na odmor tri puta po 21 dan. Ukoliko produže svoj ugovor na još jednu godinu, dobijaju pravo odlaska na odmor nakon isteka 365. dana ugovora.

"Mnogi nas pitaju šta nas motiviše za odlazak daleko od kuće i porodice. Odgovor je jednostavan - nezaposlenost! Šta radimo sa zarađenim novcem? Najčešće kupujemo nekretnine, a bilo je i onih koji su pokrenuli vlastiti biznis u BiH. Međutim, ima i onih koji su produžili dalje, prema Americi ili Kanadi", govori naš sagovornik.

Nažalost, dva naša državljanina vraćena su iz Afganistana u mrtvačkim kovčezima. Lukavčani Nedim Nuhanović i Almir Biković poginuli su u granatiranju NATO baza. Šta će biti nakon odlaska NATO trupa iz bliskoistočnih zemalja? Neki govore kako će ići dalje s vojnicima u druga svjetska žarišta, dok drugima ne preostaje ništa drugo do povratak u BiH.