{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četrdeset i pet hrabrih vojnika OS BiH otišlo u Afganistan

S
Piše: D. Brkić/Sarajevo-x.com
27.3.2012. u 18:30
0
156
Četrdeset i pet hrabrih vojnika OS BiH otišlo u Afganistan
0
Četrdeset i pet vojnika Oružanih snaga BiH, prosječne dobi 32 godine, među kojima su i dvije žene, je otputovalo danas u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu. Naši vojnici će se priključiti danskom kontingentu u okviru NATO trupa, a bit će smješteni u bazu Helmand na jugu Afganistana.
"Riječ je o četvrtoj rotaciji naših vojnika. U Afganistan odlazi pješadijska jedinica, koja je u potpunosti spremna za iskušenja", kazao je generalpotpukovnik Miladin Milojičić.

Jedinicom u Afganistanu će zapovijedati brigadni general Senad Mašović, komandant 5. Pješadijske brigade OS BiH. Povratak iz Afganistana je planiran za šest mjeseci, odnosno krajem septembra.

Ispraćaju naših vojnika je prisustvovao i američki ambasador Patrick Moon, koji je vojnicima poželio sreću, a porodicama strpljenje. Ambasador Moon je naglasio kako građani BiH mogu biti ponosni na pripadnike Oružanih snaga BiH.

Riječ je o multietničkoj jedinici, kao što je bio slučaj i sa prethodnim rotacijama, a ministar odbrane u Vijeću ministara BiH Muhamed Ibrahimović naglašava kako je učešće u mirovnoj misiji izraz demokratske volje BiH.

“Učešćem u mirovnim misijama iskazujemo našu opredijeljenost ka članstvu u NATO-u i učešću u euroatlantskim integracijama”, kazao je ministar Ibrahimović.

Identitet naših vojnika koji su krenuli za Afganistan će biti poznat tek kada se vrate iz mirovne misije. Dakle, za šest mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: