{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četrdeset i pet hrabrih vojnika OS BiH otišlo u Afganistan

S
27.3.2012. u 18:30
0
156
Četrdeset i pet hrabrih vojnika OS BiH otišlo u Afganistan
0
Četrdeset i pet vojnika Oružanih snaga BiH, prosječne dobi 32 godine, među kojima su i dvije žene, je otputovalo danas u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu. Naši vojnici će se priključiti danskom kontingentu u okviru NATO trupa, a bit će smješteni u bazu Helmand na jugu Afganistana.
"Riječ je o četvrtoj rotaciji naših vojnika. U Afganistan odlazi pješadijska jedinica, koja je u potpunosti spremna za iskušenja", kazao je generalpotpukovnik Miladin Milojičić.

Jedinicom u Afganistanu će zapovijedati brigadni general Senad Mašović, komandant 5. Pješadijske brigade OS BiH. Povratak iz Afganistana je planiran za šest mjeseci, odnosno krajem septembra.

Ispraćaju naših vojnika je prisustvovao i američki ambasador Patrick Moon, koji je vojnicima poželio sreću, a porodicama strpljenje. Ambasador Moon je naglasio kako građani BiH mogu biti ponosni na pripadnike Oružanih snaga BiH.

Riječ je o multietničkoj jedinici, kao što je bio slučaj i sa prethodnim rotacijama, a ministar odbrane u Vijeću ministara BiH Muhamed Ibrahimović naglašava kako je učešće u mirovnoj misiji izraz demokratske volje BiH.

“Učešćem u mirovnim misijama iskazujemo našu opredijeljenost ka članstvu u NATO-u i učešću u euroatlantskim integracijama”, kazao je ministar Ibrahimović.

Identitet naših vojnika koji su krenuli za Afganistan će biti poznat tek kada se vrate iz mirovne misije. Dakle, za šest mjeseci.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: