Nakon višegodišnje borbe
194

Tuzlacima se vraća "Partizan", jedan od historijskih simbola grada

A. K.
Nekadašnja zgrada Partizan (Foto: Klix.ba)
Nekadašnja zgrada Partizan (Foto: Klix.ba)
Skoro 15.000 mještana tuzlanskog naselja Kreka ponovo će dobiti zgradu Društva za tjelesno vaspitanje Partizan za koju su se borili nekoliko godina. Izgradnja bi mogla početi već u martu, a za ovu namjenu su osigurana finansijska sredstva u iznosu od 435.000 KM.

Prvi objekt DTV-a Partizan je izgrađen 1894. godine za vrijeme vladavine Austrougarske i bio je utočište članova Gombolaškog, a potom Sokolskog društva. Poslije Drugog svjetskog rata služio je kao dom Društva za tjelesno vaspitanje.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, objekt je očuvan i bio je u funkciji sve do 1995. godine. Tada je jedini sportski i objekt za društvene aktivnosti u jednom od najvećih naselja Tuzle izuzet za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći. Nakon tog perioda došlo je do urušavanja Partizana koji je na kraju iz sigurnosnih razloga uklonjen 2017. godine.

Nakon rušenja historijskog objekta, tačnije nadzemnog dijela i prizemne etaže, u tuzlanskom životopisnom naselju Kreka ostala je u potpunosti prazna parcela. Nakon višegodišnje borbe Krečana konačno su se stekli uslovi za izgradnju nove zgrade koja će sa svojim sadržajima biti prilagođena današnjem vremenu i potrebama lokalnog stanovništva.

Lokacija na kojoj će se graditi nova zgrada Partizan (Foto: Klix.ba)
Lokacija na kojoj će se graditi nova zgrada Partizan (Foto: Klix.ba)

U Gradskoj upravi Tuzle okončana je procedura izbora izvođača radova na izgradnji objekta i vanjskom uređenju, a od njih 16 najbolju ponudu su poslale gračanička kompanija Rasimgradnja i Neagradnje iz Lukavca.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana Kreka Derviš Čičko za Klix.ba kaže da bi izgradnja mogla početi već u martu, a ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale, završetak objekta se očekuje već u julu ove godine.

"Više ne postoje nikakve prepreke vezano za izgradnju nove zgrade Partizana. Shodno zakonskim procedurama, izvođači radova bi u narednih 15 dana trebali potpisati ugovore, a nakon čega će se moći pristupiti izgradnji. Objekt je građevinski prilično jednostavan i može se završiti za nekoliko mjeseci", kaže nam Čičko.

Projektno rješenje nove zgrade Partizan (Foto: Klix.ba)
Projektno rješenje nove zgrade Partizan (Foto: Klix.ba)

Nova zgrada Partizana sa istim horizontalnim i vertikalnim gabaritima te izgledom kao kod prethodnog objekta, površine 343 kvadratna metra, sadržavat će ambulantu, prostorije Mjesne zajednice i Udruženja građana Kreka, sportsku i multifunkcionalnu salu, dvije svlačionice i tehničku prostoriju, a u vanjskom dijelu pedviđeni su sportski tereni, kao i dječije igralište.

"Ova zgrada kao najznačajniji objekt na zapadu Tuzle preporodit će ovaj dio grada jer on trenutno nema mogućnosti za sport, kulturu i sve druge društvene djelatnosti. Građani će imati priliku za bavljenje sportom, organizirat će se kulturni događaji i razne druge manifetacije", istakao je Čičko.

Projektno rješenje nove zgrade Partizan (Foto: Klix.ba)
Projektno rješenje nove zgrade Partizan (Foto: Klix.ba)

Glavnim projektom je definisana vrijednost radova na rekonstrukciji objekta u iznosu od 351.225 KM sa PDV-om te vanjskog uređenja od 84.730 sa PDV-om. Novac za izgradnju nove zgrade osigurala je Gradska uprava Tuzle, dok će vanjsko uređenje biti završeno sredstvima koje je za ovu namjenu obezbijedila Vlada Kantona Sarajevo.

Za nekadašnju zgradu Partizan bili su vezani sportski klubovi, ali i generacije uzornih gimnastičara, košarkaša, kuglaša, stonotenisera... Krečani se nadaju da će nova zgrada ponovo predstavljati centralno mjesto okupljanja svih genercija.