IQ testiranje
25

Tuzlaci željeli saznati koliko je visok njihov koeficijent inteligencije

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji Udruženja Mensa BiH koje okuplja osobe s visokim stepenom inteligencije danas je u Tuzli po prvi put održano testiranje građana koji su željeli saznati koliko je visok njihov koeficijent inteligencije.

Svi kandidati su pristupili grafičkom testu koji je licenciran od Udruženja Mensa Internacional, a za rješavanje logičkih zadataka nisu trebali imati posebno predznanje.

"Test inteligencije sadržava 36 pitanja, a kandidati za njegovo rješavanje su imali 40 minuta. Za ostvarenje uslova za članstvo u Mensi potrebno je više od 148 bodova prema Cattellovoj skali koju mi mjerimo, što u zavisnosti od godina kandidata iznosi negdje oko 29 zadataka koji su tačno urađeni. Naime, što je kandidat stariji potrebno je manje zadataka da bi prag prešao", kazala je za Klix.ba predsjednica Udruženja Mensa BiH Maja Ilić.

Tačan broj koliko u našoj zemlji živi natprosječno inteligentnih osoba zasad se ne može utvrditi, s obzirom da je testiranju potrebno podvrgnuti sve one koji su stariji od 17 godina.

"Mensa BiH trenutno ima 180 članova, a procjena je da taj prag preko 148 pređe dva posto populacije. Međutim, ovo je potrebno provjeriti i uporediti sa drugim zemljama. Mogu reći da kod nas otprilike 20 do 30 posto od onih koji izađu na testiranje pređe spomenuti prag", istakla je Ilić.

Najveće interesovanje za podvrgavanje testu inteligencije u našoj zemlji iskazuju studenti.

"Dobna granica za izlazak na test je 17 godina, a studenata pretpostavljamo najviše ima zbog činjenice da smo promociju vršili putem Facebooka. Također, mi imamo i dosta starijih ljudi koji su zainteresirani za podvrgavanje testu. Dosta je i onih koji su u rodbinskim vezama, npr. dijete izađe i položi test, a nakon toga nagovori mamu ili tatu da izađe i položi isti", nastavlja Ilić naglasivši da je Mensa BiH postala članica Mensa Internacional.

Emir Halilčević iz Tuzle danas se želio uvjeriti koliko je visok njegov koeficijent inteligencije.

"O Mensi sam istraživao te sam se uvjerio da je riječ o udruženju koje okuplja natprosječno inteligentne osobe. Inače, veoma volim 'mozgalice' te sam se odlučio okušati u ovom testu i vidjeti gdje se nalazim kada je u pitanju moja ineligencija", kazao nam je Halilčević.

Pored Tuzle IQ testiranje danas je obavljeno i u Bijeljini.