BiH
549

Tuzlaci u mirnoj šetnji od 8.372 metra za 8.372 žrtve Srebrenice

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U organizaciji neformalne grupe građana Tuzle, danas je u tom gradu upriličena mirna šetnja 8.372 za Srebrenicu.

Tom prilikom brojni građani su simbolično prepješačili 8.372 metra, odnosno po jedan metar za svaku žrtvu srebreničkog genocida koji je počinjen u julu 1995. godine.

Učesnici su se najprije okupili ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, odakle su se, u tišini i laganim korakom, sjevernom gradskom saobraćajnicom zaputili prema raskrsnici Brčanka Malta, a potom vratili do Trga žrtava genocida u Srebrenici, gdje je i završena šetnja.

"Cilj ove šetnje je da odamo počast stradalima, a pružimo podršku preživjelima. Također, cilj je i da istaknemo razmjere zločina u Srebrenici koji se može okarakterisati samo jednom riječju - genocid! Ovakvim skupom želimo i da učimo naše mlade da je strašno učiniti genocid, ubiti nekoga, silovati nekoga...", rekao nam je član Organizacionog odbora Mirne šetnje 8372 za Srebrenicu Adin Huremović.

Učesnici mirne šetnje naveli su kako koraci sjećanja podsjećaju na genocid i njegove razmjere, koji se u budućnosti ne smije nikom i nikad ponoviti.

"Veoma je bitno da se ne zaborave dešavanja u Srebrenici. U vrijeme kada se to sve dešavalo, ja sam rođen. Vjerujte, sad kad sam stigao ispred BKC-a emocije su me savladale", kazao nam je jedan od učesnika mirne šetnje Haris Hasić.

Mirnoj šetnji ulicama Tuzle pridružila se i članica Udruženja Žene Srebrenice Vasvija Kadić.

"Svim Srebreničankama je veoma bitna podrška građana Tuzle. Nakon što smo protjerane iz naše Srebrenice upravo su nam Tuzlaci pružili nesebičnu podršku. Ovom prilikom im se zahvaljujem na svemu", ističe Kadić.

Podsjetimo, sutra, 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima bit će obavljena komemoracija i kolektivni ukop identifikovanih 127 žrtava genocida, među kojima je 12 maloljetnih osoba. Najmlađa žrtva je Avdija Memić koji je imao 14 godina, dok je najstariji Mustafa Hadžović kojeg je smrt zadesila u 77. godini.