|

Tuzlaci traže milion KM iz budžeta za liječenje teško oboljele djece

Tuzlaci traže milion KM iz budžeta za liječenje teško oboljele djece
292
A. K.
25.10.2019. u 21:47
9
komentara
292

dijeljenja
Tuzlaci traže milion KM iz budžeta za liječenje teško oboljele djece Foto: Arhiv/Klix.ba
Neformalna grupa Tuzlaka koja ima za cilj da se teško oboljelim mališanima s finansijskog aspekta omogući što jednostavnije liječenje uputila je inicijativu za dodatno izdvajanje sredstava iz gradskog budžeta u iznosu od milion KM.
Gupa građana Tuzle već izvjestan period se bori za što veće izdvajanje sredstava iz budžeta sa svih nivoa u Bosni i Hercegovini, a sve u cilju da se teško oboljeloj djeci omogući odlazak na liječenje izvan granica naše zemlje.

Na ovakav način bi se, smatraju oni, izbjeglo objavljivanje apela za pomoć koji nerijetko traju izuzetno dugo, pa se nade za izlječenje sugrađana na kraju u potpunosti izgube.

Urgencije grupe Tuzlaka već daju rezultate s obzirom na to da je polovinom ove godine Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona donio odluku kojom se pacijentima do 18 godina može odobriti finansijska pomoć u iznosu do 50.000 KM za liječenje koje se obavlja izvan BiH.Humani Tuzlaci na ovome nisu stali, s obzirom na to da su inicijatvu, odnosno zahtjev za uvrštavanje milion KM u budžet Tuzle za liječenje djece uputili na adresu Gradskog vijeća i gradonačelnika Jasmina Imamovića.

Zahtjev je upućen putem Lokalne grupe za razvoj Mramora, a jedan od potpisnika Hasib Hirkić za Klix.ba je kazao da bi izuzetno bilo značajno izdvojiti spomenuti novčani iznos.

"Dosad niko nije imao sluha vezano za naš raniji zahtjev da se iz gradskog budžeta obezbijede novčana sredstva za liječenje djece. Obećanja gradskih vijećnika su postojala, ali sve se završilo na tome. Iz gradskog budžeta za ovu godinu je izdvojeno 500.000 KM za Radio-televiziju 7 i 500.000 KM za Fudbalski klub Sloboda, a djeca i građani su zanemareni. Vrijeme je to da se promijeni, jer mislimo da taj novac više zaslužuju djeca kojima treba pomoć za liječenje", naglasio je Hirkić.

Zahtjev upućen Gradskom vijeću Tuzle i gradonačelniku Jasminu Imamoviću Zahtjev upućen Gradskom vijeću Tuzle i gradonačelniku Jasminu Imamoviću


On navodi da grupa građana neće odustati od svoje inicijative te da će na sve moguće načine iskazati pritisak kako bi se ovom humanom zahtjevu udovoljilo, jer se apsolutno svako od nas može naći u situaciji u kojoj mu je novac za liječenje prijeko potreban.

Tuzlaci su akciju pod geslom "Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati - uplati" s ciljem promjene modela finansiranja teško oboljelih pokrenuli početkom ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...