Odluka ZZO
1.4k

Tuzla primjer ostatku države: Teško oboljeloj djeci pomoć do 50.000 KM za liječenje izvan BiH

A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Neformalna grupa Tuzlaka početkom ove godine pokrenula je akciju kako bi se djeci koja trebaju liječenje u inozemstvu osigurala novčana sredstva iz budžeta. Ova akcija u određenoj mjeri je već dala rezultate, s obzirom na to da je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona donio odluku kojom se pacijentima do 18 godina može odobriti finansijska pomoć u iznosu do 50.000 KM.

Akcija neformalne grupe Tuzlaka, pokrenuta zbog činjenice da u BiH postoji sve više humanitarnih aktivnosti s ciljem prikupljanja novčane pomoći za liječenje najmlađih građana, ogledala se u potpisivanju peticije, a njome se želio promijeniti model finansiranja teško oboljelih.

Potpisi građana proslijeđeni su Gradskom vijeću Tuzle koje je Skupštini Tuzlanskog kantona uputilo inicijativu o tome da se djeci do 18 godina starosti za liječenje u inozemstvu omogući finansiranje iz budžeta.

Kao odgovor ovog zakonodavnog tijela Gradskom vijeću Tuzle je dostavljena odluka Zavoda zdravstvenog osiguranja TK kojom je utvrđeno pravo osiguranih osoba na finansijsku pomoć za liječenje obavljeno u inozemstvu, ako je u pitanju oboljenje koje se ne može uspješno liječiti u našoj zemlji.

Ovu odluku je donio Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a koja ima uporište u Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH koje je članom 41 propisalo da osigurana osoba ima pravo na liječenje u inozemstvu pod uslovima i na način utvrđen posebnim propisima, ako je u pitanju oboljenje koje se ne može uspješno liječiti u Federaciji BiH, a u zemlji u kojoj se osiguranik upućuje postoji mogućnost za to.

Kako su za Klix.ba pojasnili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, svi oboljeli građani iz Federacije BiH već od ranije imaju mogućnost sufinansiranja troškova liječenja u inozemstvu na teret federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, a što je utvrđeno odredbama pravilnika.

"Za potrebe odobravanja finansijske pomoći osiguranim osobama za liječenja obavljena u inozemstvu, a koja nisu obuhvaćena odredbama navedenog pravilnika, Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK je 16. maja ove godine donio odluku kojom je utvrđeno pravo osiguranih osoba na finansijsku pomoć za liječenje obavljeno u inozemstvu, ako je u pitanju oboljenje koje se ne može liječiti u Federaciji BiH, odnosno Bosni i Hercegovini", rekao je za Klix.ba glasnogovornik Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Riad Kurtalić.

Finansijska pomoć se utvrđuje u visini od 20 posto od iznosa plaćenog računa za liječenje, a najviše do 20.000 KM u skladu sa finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za tekuću godinu. Ovdje su izuzetak osigurane osobe, odnosno djeca do napunjenih 18 godina, kojima se sada može odobriti finansijska pomoć u visini iznosa plaćenog računa za liječenje, a najviše do 50.000 KM u skladu sa finansijskim planom Zavoda za tekuću godinu.

"Finansijska pomoć vrši se samo za liječenje oboljenja, stanja i povreda koja se ne finansiraju od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, a po osnovu važećeg pravilnika o uvjetima i postupku upućivanja osoba na liječenje u inozemstvo", kazao nam je Kurtalić.

U skladu sa finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2019. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 1.150.000 KM za finansijsku pomoć za liječenje obavljeno u inozemstvu.

"Finansijska pomoć odobrava se samo za liječenje, odnosno za dijagnostičke i druge medicinske procedure koje osigurane osobe obave u inozemstvu, a uz mišljenje ljekarskog konzilija klinike obrazovanog za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za liječenje u inozemstvu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u kojem će biti navedeno da su iscrpljene sve mogućnosti daljeg liječenja osigurane osobe u zdravstvenim ustanovama Federacije BiH", istakao je Kurtalić.

Tuzlanski aktivisti koji se bore za promjenu modela finansiranja teško oboljele djece u našoj zemlji kažu da donošenje spomenute odluke predstavlja mali pomak u njihovoj akciji.

"Mi smo išli na opciju finansiranja liječanja djece u cijelosti, međutim dobili smo sufinansiranje tako da smo jednim dijelom zadovoljni", rekao je za Klix.ba Hasib Hirkić, jedan od inicijatora za pokretanje ove akcije i član neformalne grupe građana.

Kako je istakao, potpisi prikupljeni kroz ranije spomenutu akciju upućeni su na adresu Gradskog vijeća Tuzle od kojeg očekuju da sada pokrene aktivnosti i prema višim nivoima vlasti kako bi se u cijelosti omogućilo finansiranje liječenja teško oboljele djece iz budžeta.

"Mi smo tražili izjašnjenje 31 vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle o našem zahtjevu, ali još uvijek nismo dobili odgovor. Nažalost, u kulturno-umjetničkom društvu u kojem radim ima djece kojima je potrebna ovakva vrsta pomoći. To me mnogo boli, a već sam pokušavao objasniti i gospodi koja je trenutno na vlasti koliko je ovo bitno. Nikada se ne zna kome može zatrebati pomoć. Može se desiti da i oni sutra budu u takvoj situaciji", istakao je Hirkić.

Inače, Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH ima saradnju sa zemljama regije, Turskom i pojedinim evropskim centrima. U njima Zavod snosi troškove liječenja 11 vrsta oboljenja, a samo prošle godine upućeno je 780 zahtjeva za liječenje građana, uglavnom onih najmlađih.

U prošloj godini Zavod je donio rješenja za 657 prijedloga kliničkih zdravstvenih ustanova, za liječenje u inozemstvu, gdje troškovi izose skoro 22 miliona KM.