8.372 metra
60

Tuzlaci šetali za žrtve genocida: Srebrenica je najcrnja rana BiH

A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Koracima sjećanja za 8.372 žrtve genocida u Srebrenici Tuzlaci su danas koračali gradskim ulicama i na takav način obilježili još jednu godišnjicu najstrašnijeg zločina koji je počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

Tradicionalna mirna šetnja u Tuzli okupila je nekoliko stotina građana koji su i ovaj put naglasili da se o genocidu počinjenom u Srebrenici konstantno mora govoriti, ali i opominjati kako se ovaj stravičan zločin nikada i nikome ne bi ponovio.

"Tradicionalnom mirnom šetnjom Tuzlaci žele odati počast žrtvama dešavanja koji su se dogodili u julu u Srebrenici. Srebrenica je možda i najcrnja rana cijelog rata u BiH, ali ona simbolizuje i sva stradanja koja su se dogodila. Tuzla kao antifašistički grad uvijek je bila spremna ukazivati na sve negativne pojave, ali i da se sjeća svih dešavanja koja nisu dobra kako nam se ona ne bi mogla ponoviti", rekao je Adi Selman, član neformalne grupe građana koja je organizirala mirnu šetnju za Srebrenicu.

Laganim korakom učesnici mirne šetnje su prepješačili 8.372 metra, odnosno po jedan metar za svaku žrtvu genocida. Žrtvama je počast danas odao i Tuzlak Ramiz Džekić.

"Nakon svega onoga što se desilo u Srebrenici ovo je najminimalnije što možemo uraditi. Šetnjom želimo doprinijeti tome da žrtve, ali i njihove porodice konačno pronađu svoj smiraj", istakao je Džekić.

U vrijeme genocida u Srebrenici 19-godišnja Belma Omerović nije bila ni rođena, međutim njen otac je preživio sve tamošnje strahote. Za razliku od njega koji je na svu sreću uspio preživjeti, Belmin djed i amidža smrtno su stradali.

"Premlada sam da bih se sjećala dešavanja u Srebrenici, ali mislim da mi mladi trebamo ovo čuvati od zaborava. To nije mala stvar. Igrom slučaja moj otac je preživio to sve, tako da me to još više vuče u tome da ovo sve podržavam i opominjem da se ovo ne zaboravi te nikada ne ponovi", kazala nam je Omerović koja je danas također učestvovala u mirnoj šetnji za žrtve genocida u Srebrenici.

Sutra će biti obilježene 24 godine od stradanja Bošnjaka Srebrenice i njene okoline, odnosno 24 godine od genocida kada su agresori u samo nekoliko dana ubili više od 8.000 Bošnjaka civila.