"Zlatni ljiljan"
159

Tuzlaci se oprostili od Hazima Šadića, generala koji je donio spasonosne odluke za BiH

A. K.
General Hazim Šadić preminuo je u 78. godini (Foto: A. K./Klix.ba)
General Hazim Šadić preminuo je u 78. godini (Foto: A. K./Klix.ba)
Komemoracija generalu Hazimu Šadiću, dobitniku najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", održana je danas u Narodnom pozorištu u Tuzli. Tom prilikom ukazano je na njegov značaj u ratnom, ali i poratnom periodu.

Uoči komemoracije prisutni su iskoristili priliku da u knjizi žalosti napišu oproštajne poruke za Šadića. Kako je istaknuto danas, riječ je o vojniku, komandantu i džentlmenu, čije će ime ostati zapisano u historiji.

"Ovaj veliki gospodin ponašao se u skladu s najvišim moralnim načelima. Bio je kulturan i pažljiv u ophođenju s drugim ljudima, poštovao ih je i volio, a oni su voljeli i poštovali njega. Plijenio je svojom snagom empatije, suosjećanja s ljudima kojima treba pomoći, humanosti i dobrotom", naveo je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U periodu rata, kako je istaknuto, brojni građani i zvaničnici su svjedočili Šadićevoj zadivljujućoj hrabrosti i sposobnosti da teške i spasonosne odluke donosi brzo, hrabro i odlučno za BiH, njen sjeveroistočni dio, ali i Tuzlu.

"Građani mu duguju veliku zahvalnost jer je dao veliki doprinos u odbrani Tuzle kao sjedišta 2. korpusa Armije Republike BiH. General Šadić je komandovao u vremenu kada je taj korpus čuvao i branio najveću slobodnu teritoriju u BiH i na taj način građanima i civilnim vlastima omogućio da organizuju što normalniji život u nenormalnim okolnostima rata", naglasio je Imamović.

Kao vojnik, Šadić je izbjegavao da se miješa u politiku, ali je svima davao do znanja da živi ideju antifašizma i jednakosti među ljudima. Naglašeno je da je beskrajno volio svoju državu, rodni Čelić, Tuzlu, ali i svoju porodicu.

"Odlaze nam veliki ratnici, a mi smo ostali bez najvećeg na ovim prostorima. Bio je diplomata, patriota i dokazani borac za nezavisnu i slobodnu BiH. Njegova smrt nas ispunjava tugom jer smo izgubili značajnog čovjeka, čiji su doprinos u odbrani domovine, energija i kompletan društveno-politički angažman bili u potpunosti posvećeni odbrani i afirmaciji BiH. Zahvaljujući ličnostima poput njega, očuvana je BiH i teško stečena sloboda", kazao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Penzionisani general Rizvo Pleh danas se s posebnom emocijom prisjetio svog saborca, navodeći kroz nekoliko anegdota da su odraz njegovog vaspitanja bile skromnost i nenametljivost.

"Kroz brilijantnu karijeru prošao je sve pozicije i dužnosti, a predano kao patriota i stručnjak uradio je sve svoje zadatke. Druga dimenzija o kojoj malo znamo i vidimo je njegova porodica prema kojoj je imao veliku odgovornost, isto kao i prema široj društvenoj zajednici", potcrtao je Pleh.

Šadić je rođen 6. novembra 1943. godine u Čeliću, a po završetku osnovne škole u rodnom mjestu, obrazovanje nastavlja u Srednjoj vojnoj školi u Sarajevu. Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu završio je 1968. godine.

Naredbom ministra odbrane Republike Bosne i Hercegovine u aprilu 1992. postavljen je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, a naredbom Predsjedništva Republike BiH u oktobru 1992. imenovan je za načelnika Štaba 2. korpusa ARBiH.

Odlukom Predsjedništva Republike BiH u februaru 1993. postavljen je na dužnost komandanta 2. korpusa ARBiH. U čin brigadnog generala proizveden je 14. decembra 1993. godine, a ukazom Predsjedništva od 29. februara 2000. proizveden je u čin generalmajora. Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" 1993. godine.

Šadić je preminuo nakon duge i teške bolesti u 78. godini, a danas će biti sahranjen u rodnom Čeliću.