Na Filozofskom fakultetu
53

U Sarajevu održana komemoracija za Dževada Karahasana: Naučio nas je najvažniju lekciju

D. J.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U čast bosanskohercegovačkom književniku, akademiku i univerzitetskom profesoru Dževadu Karahasanu danas je održana komemoraciija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Na komemoraciji su govorili dekan Kenan Šljivo kao i njegove kolege i studenti Muhamed Dželilović, Naser Šečerović, Pjer Žalica, Hadžem Hajdarević, Vahdin Preljević, Nikola Petković, Merima Handanović i Almir Bašović.

"Karahasan nas je puno naučio, a moje skromno mišljenje je da je najvažnija ona lekcija o nužnosti razgovora. Učio nas je da razgovor nosi odgovornost da pokušamo doći do dogovora. Veliki čovječe neka ti je laka tvoja zemlja", poručio je Šljivo između ostalog u svom govoru.

Komemoracija Karahasanu, bit će upriličena i sutra na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, također u 11 sati. Na komemoraciji će govoriti Mile Stojić, Mile Babić, Slobodan Blagojević i drugi.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Dženaza uvaženom profesoru klanjat će se u petak, 26. maja, s početkom u 15 sati u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a u isto vrijeme bit će proučen tehvid u džamiji.

Podsjećamo, Karahasan je dvije godine vodio bitku s bolesti, koja je nažalost uznapredovala, a ni napor austrijskih ljekara kroz brojne terapije nije uspio zaustaviti zloćudnog neprijatelja. Preminuo je u petak, 19. maja.