Protestni skup
6.4k

Tuzlaci se okupili na Kapiji: Srbijo, ne ismijavaj našu bol

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Brojni građani Tuzle danas su se okupili na Kapiji - mjestu stradanja mladosti 25. maja 1995. godine, kako bi podsjetili na stravično dešavanje, ali i iskazali protest zbog objavljivanja knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija" autora Ilije Brankovića koja negira počinjeni zločin.

Knjiga Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", nastala uz podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije, stvorila je gorčinu kod građana Tuzle, ali i otvorila ranu kod preživjelih žrtava masakra koji je počinjen pod naredbom Novaka Đukića, što je potvrdila i presuda Suda BiH, kojom je on osuđen na 20 godina zatvora.

"Niko iole normalan, trezven i objektivan ne može šutjeti na objavljenu sramnu knjigu. Pored činjenice da je dozvoljeno ukoričenje negiranja monstruoznog ubistva tuzlanske mladosti, najgora je ipak spoznaja kako je knjiga koja na najgrublji mogući način omalovažava najveći ratni zločin u historiji Tuzle, dobila direktnu podršku Srbije, odnosno državnog ministarstva", kazao je Adi Selman, iz Vijeća mladih Tuzle.

Adi Selman (Foto: A. K./Klix.ba)
Adi Selman (Foto: A. K./Klix.ba)

Kako je poručeno s današnjeg skupa, knjiga "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", njen autor i Srbija na na najgori način ismijavaju zvanične sudske presude te nastoje režirati istinu iskrivljujući činjenice i koristeći se lažima.

Navedeno je i da nema prostora, opravdanja, razloga i alibija da iko, a posebno ne iko iz Srbije, režira historiju i tako kreira novu tragediju.

"Činjenica da je prosjek starosti stradalih svega 24 godine obavezala nas je i uvijek će obavezati na to da se lažima suprotstavljamo istinom. Danas smo se ujedinili kako bismo zauvijek zabranili svakome negiranje onoga što je naša najbolnija rana. Ćutati ne možemo, ignorisati ne smijemo, a iz poštovanja prema žrtvama, povrijeđenima i njihovim porodicama, ali i nama samima, stvari moramo nazivati pravim imenima. Laž je laž, a dan mladosti kod nas je dan žalosti", navela je predsjednica Vijeća mladih Tuzle Asja Dizdarević.

Asja Dizdarević (Foto: A. K./Klix.ba)
Asja Dizdarević (Foto: A. K./Klix.ba)

Danas je naglašeno i to da Srbija predstavlja sigurnu zonu za zločinca Novaka Đukića, omogućavajući mu da se bezbjedno kreće, sanja i budi na slobodi.

"Garant njegove slobode je Srbija, zemlja koja je podržala knjigu koja negira nas i našu bol. Naša obaveza je da reagujemo, štitimo i podsjećamo na sve ono što se desilo", istaknula je Dizdarević.

Predsjednik Udruženja 25. maj Edin Hurić preživio je masakr na Kapiji u Tuzli, a danas je istakao da nije prvi put da Srbija proziva dešavanja u centru ovog grada, okarakterišući osuđenog ratnog zločinca kao nevinog čovjeka.

"Po ko zna koji put govorimo da Đukić nije osuđen samo zato što se to nekome prohtjelo, već na osnovu materijalnih dokaza iznesenih u Sudu BiH u dvostepenom suđenju. Na ovaj način pozivam Aleksandra Vučića i pitam ga da li podržava ratne zločince koji slobodno šetaju ulicama Beograda i drugih gradova? Ne znam zašto se dešava da s jedne strane pruža bratsku ruku, pomirenje i saradnju, a s druge otvoreno finansira pravljenje makete Kapije i dva puta izdavanje knjige od istog autora. Čemu sve ovo vodi? Nećemo moći krenuti dalje ako ćemo prikrivati zločine. Jedini način je da srbijanske vlasti priznaju počinjene zločine te da je na Kapiji ubijena 71 mlada osoba, a više od 200 ih je ranjeno", naveo je Hurić.

Edin Hurić (Foto: A. K./Klix.ba)
Edin Hurić (Foto: A. K./Klix.ba)

Naglasio je da iz Tuzle nikada nije otišla poruka da je srbijanski narod počinio zločin na Kapiji, već pojedinac koji ima ime i prezime. S time se složila i Zineta Hidanović, čiji je sin Alem poginuo kobnog 25. maja u srcu Tuzle, a u trenutku tragedije je imao 15 godina.

"Srbijo, vidiš li da danas i nebo plače nad našom mrtvom djecom. Mi smo ljudi velike duše i srca. Ovdje plaču i djeca koja dolaze iz Srbije za 25. maj kako bi obišla mjesto stradanja i naše žrtve. Ježim se od svih laži koje sam čula za događaj koji je uzeo dio naših života. Nikada nismo zamjerili svom srpskom narodu, već zločincima. Dajte nam ratne zločince na odsluženje kazne i neka odgovaraju. Ne dozvolimo da se ponavljaju ovakve stvari, lažne priče i knjige koje nas izuzetno bole. Pišite istinu neka izađe na vidjelo", poručila je kroz suze Hidanović.

Zineta Hidanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Zineta Hidanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Tuzlaci su danas poslali i protestno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić te ih pozvali da naprave prvi korak ka suživotu i miru te zajedničkom i dobrosudsjedskom životu, tako što će ratnog zločinca Novaka Đukića konačno izručiti BiH.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Također, pozvali su i nadležne institucije BiH da svojim mehanizmima onemoguće bilo kakvo negiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru naše zemlje u periodu od 1992. do 1995. godine.