Zabrinuti zbog korone
331

Tuzlaci protiv vraćanja učenika u školske klupe, od vlasti traže povlačenje odluke

A. K.
Učenici bi od ponedjeljka trebali biti u školskim klupama (Foto: Klix.ba)
Učenici bi od ponedjeljka trebali biti u školskim klupama (Foto: Klix.ba)
Odluka Vlade Tuzlanskog kantona po kojoj se osnovci, srednjoškolci i studenti od ponedjeljka vraćaju u školske klupe, naišla je na negodovanje učenika, roditelja, ali i šireg građanstva. Pokrenuli su i online peticiju koju će uputiti vlasti.

Iako je epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu i dalje veoma složena, a broj novozaraženih koronavirusom kontunirano raste, tamošnja vlast jučer je potvrdila naredbu kojom se učenici osnovnih i srednjih škola, skupa sa studentima, od ponedjeljka vraćaju konvencionalnom načinu pohađanja nastave.

Ovakva odluka, između ostalog, je donesena zbog činjenice da se bliži kraj školske godine, a kako su pojasnili iz Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, školama je ostavljena mogućnost vraćanja online modelu, ukoliko među učenicima ili nastavnim osobljem dođe do porasta broja inficiranih.

Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, roditelji, učenici, ali i šire građanstvo izrazilo je zabrinutost zbog posljednjeg poteza vlasti te su odlučili pokrenuti online peticiju u cilju sprečavanja provođenja odluke. Od nadležnih sada traže povlačenje odluke koja je jučer donesena, a implementirat će se od 19. aprila ove godine.

Dvanaest sati od pokretanja peticije pod nazivom "Sprečavanje vraćanja u školu učenicima TK, radi vlastite sigurnosti zbog COVID-a", svoj elektronski glas dalo je više od 12 hiljada osoba, a ona će u narednim danima biti upućena na adresu Kantonalne vlade.

Među potpisnicima peticije je i Elma Jusufagić, majka dvoje djece koji pohađaju sedmi razred osnovne i prvi razred srednje škole. Kako nam je kazala, zabrinuta je za sigurnost svoje djece zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

"Smatram da nije vrijeme za povratak učenika u školu upravo zbog narušene epidemiološke situacije. Porodično smo se dosad pridržavali mjera, izbjegavamo kontakte i uspjeli smo se sačuvati od virusa. Međutim, odlazak djece u škole stvara veoma veliki rizik od zaraze, ali i širenja virusa. Mislim da je potez vlade bio nepromišljen i u ovom trenutku nije adekvatan", kazala nam je Jusufagić.

Inače, protekle tri sedmice učenici od prvog do petog razreda osnovne škole nastavu su izučavali uz odlazak u klupe, dok su svi stariji osnovci i srednjoškolci, uz studente gradivo savladavali uz pomoć online platformi.

S druge strane, obustava izvođenja praktične nastave za sve učenike i studente koju obavljaju u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, osim za studente 12. semestra Medicinskog fakulteta koji obavljaju takozvani klinički staž, i dalje ostaje na snazi.

O ovoj temi pokušali smo dobiti i komentar od ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvisa Barakovića, ali on nije odgovarao na naše pozive.