{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzlaci proslavljaju dan kada su odbranili svoj grad

15.5.2013. u 14:50
288
18
Tuzlaci proslavljaju dan kada su odbranili svoj grad
288
U organizaciji Općine Tuzla danas je u ulici Armije R BiH, u naselju Brčanska Malta, obilježen 15. maj - datum od historijskog značaja za ovaj grad. Tog dana, 15. maja 1992. godine, pripadnici Centra javne bezbjednosti Tuzla odbranili su grad od vojske Jugoslavije i paravojnih formacija Srpske republike, koje su bile pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića.
"Jugoslavenska narodna armija od 28. aprila 1992. godine ne postoji. Dio jedinica koji je bio u kasarni Husinska buna je bio pod komandom Ratka Mladića. Grad nije imao nikakav dogovor s komandom tih formacija, koje su u biti strane vojne snage na prostoru međunarodno priznate Republike BiH. Dakle, na jednoj strani imali smo paravojsku i stranu vojnu silu, a s druge strane pripadnike MUP-a", podsjetio je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Imamović navodi kako Republika Srpska uporno traži krivca među Tuzlacima, iako je prema njegovim riječima, krivac dobro poznat.

"Potpukovnik Mile Dubajić je odgovoran za događanja 15. maja 1992. godine. On je naredio da se vojnici postave u kamione s minsko-eksplozivnim sredstvima. Zamislite da danas neko od vojnih komandanata izda takvu naredbu, pa odmah bi dobio deset godina zatvora. Nakon što je Dubajić izdao takvu naredbu on je u oklopnom vozilu prvi napustio Tuzlu. Mi želimo da se krivci kazne, a u Tuzlu su uvijek dobrodošle porodice poginulih vojnika, koje imaju pravo da se pomole i odaju počast svojim najmilijima", kaže Imamović.

Na čelu Tuzle tih godina bio je Selim Bešlagić. Njemu je Tomislav Pračer, major JNA, nudio autonomiju u okviru Jugoslavije, a onda mu je Pračer rekao: “Je** ga, onda je rat”. Bešlagić mu je odgovorio: “Neka je rat. Je** ga, neka je rat. Ja nemam druge države osim Bosne i Hercegovine”. Dvadeset jednu godinu poslije Selim Bešlagić kaže:

"Rekao bih mu isto, nego šta. Mi smo odbranili svoje dostojanstvo, a sljedbenici politike Slobodana Miloševića su najveći bijednici", kaže Selim Bešlagić.

Na Slanoj Banji je na spomen-obilježje položeno cvijeće i odata je počast braniteljima Tuzle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: