Godišnjica smrti
4.5k

Tuzlaci odali počast Titu: U njegovo vrijeme bilo je prelijepo živjeti

Piše: A. K.
Poštovaoci lika i djela Josipa Broza Tita danas su u Tuzli odali počast doživotnom predsjedniku Jugoslavije koji je prije 39 godina preminuo u Ljubljani u 88. godini.

Članovi Udruženja građana Josip Broz Tito, SABNOR-a i NOR-a Tuzle i Tuzlanskog kantona danas su se okupili u kompleksu Slana banja u Tuzli kako bi odali počast Josipu Brozu Titu koji je preminuo 4. maja 1980. godine u 15 sati i 5 minuta.

"Za normalne ljude i one koji poštuju sami sebe i koji poštuju ono što su bili u bivšem sistemu, ovo je datum koji u najmanju ruku zavređuje poštovanje te da se dođe na ovo mjesto i oda pošta onome ko je bio nesporna veličina. Za sve druge koji su se dokazali u pljuvanju, osporavanju i blaćenju ovo nije nikakav dan, ali to najviše o njima govori", rekao je predsjednik SABNOR-a TK Zlatko Dukić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Prema Dukićevim riječima, izuzetno je bitno mladima ukazivati na značaj lika i djela Josipa Broza Tita.

"Mladi su najviše oštećeni u ovom vremenu, jer u sakatom, nacionalizovanom i fašizovanom obrazovnom sistemu ne mogu naučiti. Mi učimo tri historije i tri istine, a nikada u historiji civilizacije o nečemu nije postojala varijanta sa tri istine. Mladi, srećom imaju one koji će ih uputiti, informisati i vaspitati, a to smo mi, antifašisti koji imamo svoju djecu i unuke. Za početak to je dovoljno", naveo je Dukić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Tuzle Muhamed Čaušević ističe da je u vrijeme djelovanja Josipa Broza Tita bilo prelijepo živjeti.

"To se ne može u kratkom vremenu ispričati, ali mogu reći da je to bilo najkrasnije vrijeme za mene. U njemu sam rođen, odrastao i školovao se. Iz tog perioda mi nedostaje mir, spokojstvo i život u kojem nismo bili opterećeni stvarima koje nam se sad nameću. Mislim da se to vrijeme nikome više neće ponoviti, nažalost", rekao je Čaušević koji je prije 39 godina u suzama dočekao vijest o smrti Josipa Broza Tita.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Josip Broz Tito rođen je 7. maja 1892. godine u Kumrovcu u Hrvatskoj, a u Politički biro CKKPJ uključen je 1934. godine.

Za predsjednika SFRJ je izabran 1953. godine, a donošenjem novog ustava 1974. postao je predsjednik "bez ograničenja trajanja mandata".

Život Josipa Broza Tita okončan je 4. maja 1980. godine u 15 sati i 5 minuta u Ljubljani, a ovu vijest sa neizmjernom tugom su dočekali svi građani bivše Jugoslavije.