Mirno okupljanje
205

Tuzlaci i Banjalučani na Sonom trgu tražili pravdu za Davida i Dženana

Piše: A. K.
Grupa građana Tuzle večeras se na Sonom trgu u ovom gradu okupila kako bi pružila podršku porodicama Davida Dragičevića i Dženana Memića. Na ovo protestno okupljanje stigli su i članovi grupe "Pravda za Davida" iz Banje Luke.

Uz povike "Ko je ubio Davida, ko je ubio Dženana?" te "Pravda za Davida" i "Pravda za Dženana" okupljeni su poručili da u oba ova slučaja počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Dario Matić iz Tuzle večeras je stigao na Soni trg u ovom gradu, a kako nam je kazao ovom skupu se odlučio pridružiti iz moralnog razloga.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"To je mogao biti moj brat ili rođak. Ne gledam ime, a za mene su isto i David i Dženan. Smatram da samo čisti ljudi mogu podržati ovakve skupove. Imao sam želju da idem na proteste u Banja Luku i Sarajevo, ali nisam uspio", rekao nam je Matić.

U Tuzlu je stiglo i nekoliko članova grupe "Pravda za Davida", a među njima je bio Stefan Lazić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Mnogo gradova je podržalo borbu Davidovih roditelja Davora i Suzane, a mi smo došli kako bi se odužili Tuzli. Prethodnih 290 dana sam učestvovao na protestima u Banjoj Luci. Sva naša okupljanja tamo su zabranjena, a doslovno se nigdje ne smije izgovoriti 'Pravda za Davida', odnosno ne smije se spomenuti njegovo ime, niti nešto drugo što je vezano za njega. Policija je na svakom mjestu, čak i u civilu", rekao nam je Lazić.

Dodao je da ga definitivno ničega nije strah.

"Dok čekamo da se Davor vrati okupljamo se ispred Hrama Hrista Spasitelja, jer nam tu pravno ništa faktički ne mogu", nastavio je Lazić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Moralnu odgovornost večeras je osjetila i Amira Efendić koja je stigla u centar Tuzle.

"Dženanovi i Davidovi roditelji traže samo pravdu. Kao roditelj sam osjetila da moram biti na Sonom trgu. Cijela ova situacija za oba slučaja za mene postaje frustrirajuća i kao građanka ne znam više čemu sve ovo vodi", dodala je Efendić.

Kako smo već pisali, građani Banje Luke okupljali su se 280 dana svaki dan na Trgu Krajine tražeći istinu i pravdu za stradalog Davida Dragičevića. Nakon što su otjerani s trga pred Novu godinu, građani svaki dan u 18 sati pale svijeće i mole se za Davida u Sabornoj crkvi Hrista Spasitelja.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Veliki broj aktivista grupe Pravda za Davida je privođen, neki od njih i više puta, a na teret im se stavljaju različita krivična djela, od narušavanja javnog reda i mira, sprečavanja policijskih službenika da obavljaju poslove sigurnosti pa do prisluškivanja.

Davor Dragičević je nestao 30. decembra, a oglasio se tek 7. januara kako bi dokazao da je živ. Ne zna se gdje je, a MUP RS traga za njim.