BiH
0

Tuzlaci digli glas: Nećemo iznositi smeće dok ne snize cijene

Piše: D. Brkić
Građani Ljubača, tuzlanske mjesne zajednice, prvi su digli glas nakon povećanja cijena odvoza smeća na području Općine Tuzla. Na javnom skupu podsjetili su kako je usluga odvoza smeća do samo prije godinu dana bila 6 KM, a da mnoge porodice od septembra 2013. godine dobijaju račune od 16 KM i više.

"Tražimo da se odluka o povećanju cijene odvoza smeća ukine i da se vrati cijena na 6 KM. Pozivamo i sve preostale građane Tuzle da dignu svoj glas protiv nameta koji su doneseni voljom vlastodržaca", poručili su mještani Ljubača.

Ljubačani su pozvali sve vijećnike u OV Tuzla do dođu do Ljubača, ali su na taj poziv odgovorili samo vijećnici HDZ-a BiH Jasminka Mijatović i Ivica Kovačević. Međutim, s mještanima su razgovarali predstavnici JKP „Komunalac“, koji su istakli kako do korekcije cijene usluge odvoza smeća neće doći.

"Mi do daljeg nećemo iznositi smeće za odvoz dok se o ovom problemu ne oglase iz Općinskog vijeća. Tražimo da OV Tuzla van sznage stavi odluku o povećanju cijene sve dok se ne postigne konačan dogovor s korisnicima. Također, tražimo da se ukine naknada od 2 KM i da se cijena usluge vrati na 6 KM. Odvoz smeća neka se obavlja jednom sedmičmo ili jednom u petnaest dana, a sve nakon dogovora sa mještanima. Naime, postoje domaćinstva kojim uredno pristižu računi iako su oni u Ljubačama 10 ili 15 dana", navode Ljubačani.

Oni prijete i blokadom magistralni saobraćajnice Tuzla – Sarajevo ako se za mjesec dana ne krene s asfaltiranjem puta ka naselju Galešići. Navode kako su prikupili novac za asfaltiranje koji se od njih tražio, ali da niko od nadležnih nije naveo kada bi mogli početi radovi.

Inače, u vezi s poskupljenjem odvoza smeća, kojeg je Općinsko vijeće na prijedlog Nadzornog odbora JKP "Tuzla" usvojilo, do sada su reagovale samo opozicione stranke. Podsjetimo odlučeno je da građani u kolektivnim stambenim objektima plaćaju 3 KM po članu domaćinstva, dok građani u indicidualnim stambenim objektima odvoz smeća plaćaju po kvadratima raspoloživog prostora.

U HDZ-u BiH kažu kako su najgore prošle četveročlane porodice u kolektivnim stambenim objektima, koje umjesto dosadašnjih 6 KM od septembra trebaju platiti 17 KM, te vlasnici individualnih stambenih objekata iznad 100 kvadrata raspoložive površine. U tuzlanskom SDA matraju kako odluka nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, kojom je u članu 7. stav 2. propisano da trgovac svoje usluge mora prodavati korisnicima pod jednakim uslovima. Odlukom o povećanju cijena usluga odvoza smeća dio građana je doveden u diskriminatorni položaj, jer jedni plaćaju po članu domaćinstva, a drugi po metrima raspoloživog stambenog prostora.

O konkretnim problemima na terenu, a nakon povećanja cijene usluge odvoza smeća, još se nije oglasila većina u Općinskom vijeću koju sačinjavaju SDP, SBB, Tuzlanska alternativa, S BiH i NS Radom za boljitak. Građane Tuzle od januara 2014. godine očekuje i novo poskupljenje vode.