BiH
5

Tuzla: Voda se i dalje sliva niz Crno Blato, kompletno naselje u opasnosti od klizišta

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslije probdjevenih besani noći većina mještana tuzlanskog prigradskog naselja Crno Blato privremeni krov nad glavom pronašlo je u prostorijama OŠ Dokanj.

Četiri dana su se borili s naletima klizišta, koji su u potpunosti uništili 15 kuća, dok je desetak napuklo ili još više oštećeno. Pred silama prirode morali su „potpisati“ kapitulaciju, a vrlo brzo u pomoć su im pritekli sugrađani.

Dobrovoljci iz Tuzle u ponedjeljak su prosijecali kanale kako bi odveli oborinsku vodu od ugroženih objekata i spriječili da se kompletan zemljani masiv obruši na naselje.

"Niko nije mogao odbraniti Crno Blato. Pogledajte da i danas, dva dana nakon obilnih kiša, naseljem se slijevaju potoci. Nismo imali ljudskih žrtava, ali je naša infrastruktura desetkovana", kažu nam mještani Crnog Blata.

Gornji dio naselje s desne strane i donji s lijeve strane ako dolazite iz pravca Tuzle pretrpjeli su najveće štete. Upravo tim frontom vodena bujica se slijevala sa okolnih brda, a zbog obrušavanja klizišta na regionalni put Tuzla – Dokanj naselje Crno Blato je bilo u potpunoj blokadi.

"Čekali smo pomoć. Jedan dan nam je bio ko godina. Kada su kuće počele propaditi u zemlju jasno je bilo da ovdje ne smijemo zanoćiti“, govore stanovnici Crnog Blata i dodaju: "Zahvalni smo dobrovoljcima koji sa nama danas cijeli dan kopaju kanale, ali ne možemo ni pretpostaviti kakva budućnost čeka naše naselje. Nadamo se da će život ovdje biti moguć".

Prema podacima Civilne zaštite evakuisani su stanovnici iz svih 200 kuća u naselju Crno Blato. Na terenu su bili i geolozi po čijim instrukcijama su kopani odvodni kanali. U narednim danima bit će poznata sudbina Crnog Blata i njegovih stanovnika, ali nema sumnje kako se mora obaviti niz preventivnih radova ako se želi da profunkcioniše život u prigradskom naselju.