Traže veće plate
56

Tuzla: Vlast još nije udovoljila zdravstvenim radnicima, odluka o generalnom štrajku na snazi

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i dva sindikata zdravstvenih radnika, su održali zajednički sastanak, a eventualno postizanje dogovora i dalje je upitno. Dok se to ne desi, odluka o stupanju u generalni štrajk ostaje na snazi.
Kao što je poznato, više od pet hiljada zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu od ponedjeljka svakodnevno organiziraju polusatne štrajkove upozorenja u cilju ispunjavanja zahtjeva koji su postavili nadležnima, a to je povećanje satnice sa 2,51 na tri konvertibilne marke.

Prvi sastanak koji je za zajednički sto okupio predstavnike zaposlenih u zdravstvu i nadležne sa kantonalnog nivoa održan je protekle srijede u Tuzli. Međutim, konkretan dogovor o povećanju plata nije postignut.

"S obzirom na to da su pokrenuti procesi o kojima vlada i ministarstvo nisu bili informisani, zbog komunikoloških prekida, danas (u srijedu, op.a.) smo zvanično dobili ono što je zahtjev sindikata. To ćemo sutra (u četvrtak, op.a.) prenijeti na sjednici Vlade TK i najvjerovatnije ići ka formiranju pregovaračkog tima", kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)
Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)

Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK, Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, skupa s nadležnim dogovorili su da novi zajednički sastanak bude održan u petak. No, to se nije desilo.

Na pitanje da li su zahtjevi sindikata realni, resorna ministrica nije mogla dati odgovor, uz opravdanje da nema tačne podatke o novčanim sredstvima koja bi bilo potrebno izdvojiti.

"Bilo bi neozbiljno da sada govorim o tome da li je zahtjev relan ili ne. Od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK moramo dobiti podatke koja je to visina sredstava i tek onda govoriti da li je realno ili ne", kazala je Čolić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

S druge strane, iz sindikata su ranije kazali da bi za povećanje satnice svim zaposlenim u zdravstvu bilo neophodno izdvojiti okvirno 12 miliona konvertibilnih maraka.

"Oni su došli na sastanak sa stvarima koje nama nisu prioritet, poput potpisivanja kolektivnih ugovora koji ističu za četiri ili pet mjeseci. Nama je prioritet samo jedna stavka koja mijenja postojeći kolektivni ugovor u dijelu koji se odnosi na satnicu sa 2,51 na tri marke", izjavio je Zijad Latifović iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK.

Zijad Latifović (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Latifović (Foto: A. K./Klix.ba)

Ne ulazeći u to šta će Kantonalna vlada donijeti, odnosno postupiti prema zahtjevu zdravstvenih radnika, iz sindikata navode da je odluka o generalnom štrajku i dalje na snazi.

"Svi uposlenici u zdravstvu u TK će do petka kao izraz protesta zbog niskih primanja i ugrožavanja standarda održavati štrajk upozorenja u periodu pauze za svoj doručak", dodao je Latifović.

Ukoliko se stvari ne promijene, 19. septembra slijedi generalni štrajk.