BiH
11

Tuzla: Više od 158 hiljada KM za kapitalne projekte iz oblasti obrazovanja

FENA
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Adem Šehidić, danas su u Tuzli potpisali Ugovor o sufinansiranju kapitalnih projekata iz oblasti obrazovanja za Tuzlanski kanton u iznosu od 158 hiljada i 470 konvertibilnih maraka.

Radi se o ugovoru koji obuhvata realizaciju šest prioritetnih projekata u šest općina na području Tuzlanskog kantona, a odnose se na poboljšanje uvjeta rada odgojno-obrazovnih ustanova.

"Potpisivanjem ovog ugovora, nadamo se da će u skorijem periodu sredstva biti operativna, ali to nije razlog da se ne krene s implementacijom projekata, raspisivanjem tendera odabira izvođača i sve ono što mora zadovoljiti procedura od svake škole", izjavio je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Kazao je da su u odnosu na protekle dvije godine uspjeli povećati sredstva za ove namjene na više od 100 posto i nadaju se da će naredne godine uspjeti još više povećati ova sredstva, te da će više škola biti obuhvaćeno ovim projektima.

"Federalno ministarstvo je prema svojim kriterijima odredilo sufinansiranje za ovih šest prioritetnih projekata. Prioriteti su bili za poboljšanje uslova rada u školama, ali postoji još škola u kojima treba intervenirati, ali za sada je ovo što smo bili u mogućnosti uraditi", izjavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Adem Šehidić.

Sredstva od 158 hiljada i 470 konvertibilnih maraka osigurava Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz budžeta FBiH za 2013. godinu.

U sklopu posjete Tuzlanskom kantonu, federalni ministar Mašić će zajedno s kantonalnim ministrom Šehidićem obići Osnovnu školu Pazar i Mješovitu srednju mašinsku školu u Tuzli, te Javnu ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete u Tuzli.