Izbjegnuta tragedija
56

Tuzla: Srušio se dio zgrade DTV Partizan, historijski objekt koji je prepušten zubu vremena

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U tuzlanskom naselju Kreka danas se srušio dio nekadašnje zgrade DTV Partizan koja je već godinama izložena propadanju. Pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija, s obzirom na to da se u vrijeme urušavanja u blizini zgrade nije zadesio niko od slučajnih prolaznika.

Inače, u ovoj zgradi stasali su mnogi vrhunski sportisti, ali i kulturne ličnosti grada, a već godinama je prepuštena zubu vremena.

Nadležni je nijemo posmatraju, a Udruženje građana Kreka, koje djeluje već 40 godina, oštro se usprotivilo izmjeni regulacionog plana ovog naselja, navodeći da će to omogućiti rušenje značajnih objekata nulte vrijednosti izgrađenih u vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

Bivši saziv Općinskog vijeća Tuzle 2015. godine jednoglasno je prihvatio inicijativu spomenutog udruženja da zgrada DTV Partizan bude renovirana i vraćena Krečanima na raspolaganje.

Međutim, do renoviranja nije došlo, a u gradskom budžetu za ovu godinu nisu predviđena sredstva za tu namjenu.

Kao što smo već i pisali, odlukom nekadašnjeg Općinskog sekretarijata za narodnu odbranu objekt DTV Partizan je stavljen na raspolaganje izbjegličkim općinama, a dio kapaciteta korišten je i za skladištenje humanitarne pomoći.

Također, odlukom je naloženo i da se prestankom korištenja objekt mora vratiti u prvobitno stanje i imati istu namjenu, ali se to nikada nije dogodilo.

Zgrada godinama propada, a bila je i okupljalište osoba problematičnog ponašanja.