Pazarni dan na minus 15 stepeni
0

Tuzla: Prodavači se smrzavaju, kajmak ledi, a voće propada

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis )
Decenijama je petak u Tuzli pazarni dan. Međutim, posljednjih godina prodaja namirnica i drugih potrepština na tuzlanskoj pijaci je identična svakom drugom danu koji nije pazarni. Otkako je našu zemlju zahvatio talas polarne hladnoće, posjeta na pijaci, prema tvrdnjama prodavača, smanjena je za oko 70 posto.

"Ma ko će izlaziti po ovom kijametu. Ko ne mora i neće", zaključuje jedan od prodavača koji se skakutanjem s noge na nogu pokušava zagrijati.

Najteže je bilo u četvrtak kada se živa u termometru spustila na minus 22 stepena celzjusa. No, ni danas nije puno bolje, u vrijeme posjete ekipe portala Sarajevo-x.com Velikoj zelenoj pijaci u Tuzli izmjereno je minus 15 stepeni celzjusa.

"Najteže je prodavati kajmak, jer se ledi u posudama. Jutros sam donijela nekoliko posuda, ali je u svakoj najprije sloj leda pa tek onda kajmak. Mušterije su nezadovoljne, jer kada se led otopi ono što ostane nije pravi kajmak", govori nam jedna od prodavačica.

Voće također smrzava, a prodavači ne iznose sve količine na tezge. Zalihe su smještene u bunkerima, a za prodaju su pripremljene manje količine.

"Malo više se traže kape i šalovi. Ostali proizvodi idu slabo. Ma, nema mušterija kao što je nekada bilo", žali se jedan od prodavača.

Pijaca je, kažu prodavači, dobro očišćena, ali im problem predstavlja nedostatak prostora u kojem bi se ugrijali. Zbog toga su prodavači, koji rade od 7 do 14 sati, dobro obučeni, sa rukavicama, kapama i šalovima.