|

Tuzla osam mjeseci nakon općih izbora: Bez legitimne izvršne vlasti i pomaka za bolji život građana

Tuzla osam mjeseci nakon općih izbora: Bez legitimne izvršne vlasti i pomaka za bolji život građana
14
Autor: A. K.
18.6.2019. u 19:45
50
komentara
14

dijeljenja
Tuzla osam mjeseci nakon općih izbora: Bez legitimne izvršne vlasti i pomaka za bolji život građana Novi saziv Skupštine TK (Foto: D.Z./Klix.ba)
Osam mjeseci nakon održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini Tuzlanski kanton još uvijek nema uspostavljenu legitimnu izvršnu vlast.
Dosadašnji pokušaji za formiranje skupštinske većine su propali, a do kada će Kantonalna vlada predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem (PDA) djelovati u tehničkom mandatu, odnosno kada će kormilo preuzeti novi saziv kojeg treba prvenstveno izabrati i dalje je nepoznanica.

Vladi u tehničkom mandatu proteklih mjeseci pripisuje se samo rad uglavnom na tekućim stvarima, bez donošenja novih, ili izmjena postojećih zakona.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona koji su u oktobru prošle godine izabrani voljom građana u proteklih osam mjeseci konkretan posao koji će dovesti do značajnijih promjena u ovom kantonu, na dobrobit onih koji su ih izabrali, nisu napravili.

Od imenovanja do danas održali su svega pet redovnih sjednica, a 35 zastupnika detaljno je raspravljalo jedino o odluci o privremenom finansiranju kantona te nacrtu i prijedlog budžeta za ovu godinu koji je predložen od Kantonalne vlade.

Politički analitičar Vehid Šehić u razgovoru za Klix.ba kaže su se dešavanja s državnog i federalnog nivoa prelila i na Tuzlanski kanton, a razgovori političkih stranaka u vezi stvaranja eventualne koalicije ne daju rezultate te samim tim najmnogoljudniji kanton još uvijek nema uspostavljenu legitimnu izvršnu vlast.

"To je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje, prvo prema građanima i biračima Tuzlanskog kantona, koji još uvijek nemaju izvršne vlasti, a nije izabrano ni rukovodstvo Kantonalne skupštine. To je dokaz da treba nešto mijenjati u Ustavu, ali i Izbornom zakonu BiH te jasno predvidjeti rokove za konstituisanje zakonodavne i izvršne vlasti, kao i posljedice za nepoštivanje utvrđenih rokova", kaže Šehić.

Vehid Šehić (Foto: Arhiv/Klix.ba) Vehid Šehić (Foto: Arhiv/Klix.ba)


Dok se ne utvrdi odgovornost za nepoštivanje rokova, Šehić kaže da će prevladavati stanje u kojem se trenutno nalazimo, a u kojem dominira politička neodgovornost.

"Kada živite u državi u kojoj nema odgovornosti, onda imate stanje kao što je u Bosni i Hercegovini te konkretno u Tuzlanskom kantonu. Možda mnogima i odgovara takvo ponašanje, jer redovno primaju plaće, a ne rade ništa, što je apsolutno neprihvatljivo", ističe Šehić.

Ovaj politički analitičar navodi da su određeni problemi u Tuzlanskom kantonu stvoreni i zbog Socijaldemokratske partije (SDP) u kojoj su jedni za koaliciju s nacionalnim strankama, iako je ta opcija jasno bila isključena u predizbornim obećanjima.

"To je pogubno prvenstveno za njih, a postavlja se i pitanje zašto onda izlazimo na izbore te koja je njihova svrha, ako se naša volja ne implementira kroz konstituisanje vlasti", nastavlja sagovornik portala Klix.ba.

Tuzlanski kanton tapka u mjestu već osam mjeseci, a posljedice trenutnog stanja osjetit će upravo građani.

"Moram biti iskren, ne znam kakve su posljedice kada imamo, a kakve kada nemamo vlast, jer svjedoci smo neispunjavanja preuzetih obaveza. Ako napravite analizu zakonodavne i izvršne vlasti vrlo malo ispune onoga što naprave na godišnjem planu", kaže Šehić.

Zbog politički nesigurnog stanja građani Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine u cijelosti napuštaju ovu državu te odlaze u uređene sredine u kojima se decino zna šta se može, a šta ne, te gdje su jasno predviđene sankcije za one koji ne poštuju ustave i zakone.

"Trenutno stanje može imati posljedice i na jače učešće uzvršne vlasti u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, jer te vlade koje postoje, rade određene poslove, ali veoma je teško pomiriti zakonodvnu i izvršnu vlast koja ima određena ovlaštenja. Prisutne su polemike da li su one u tehničkom mandatu ili ne. Međutim, one mogu raditi svoj posao, ali tu su sad različiti politički interesi, neke nove pozicije i slično", mišljenja je Šehić.

Kada se podvuče crta, osam mjeseci nakon održavanja izbora u Tuzlanskom kantonu na gubitku su jedno građani. Dosad osjetili nisu efekte brojnih predizbornih obećanja tamošnjih političara, za koje, ipak gladi nema. Jer naknade se redovno isplaćuju iz kase koju pune upravo oni građani koji još uvijek tuzlansku adresu stanovanja nisu zamijenili nekom od onih u evropski razvijenim zemljama.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...