BiH
0

Tuzla: Obilježena 21. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prije 21 godinu naredbom komandanta štaba Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH u Tuzli je formiran Drugi korpus.

U agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine kroz Drugi korpus prošlo je 120.000 boraca. Nažalost, blizu 11.000 njih je položilo svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, dok je njih oko 7.000 iz rata izašlo sa težim i lakšim povredama.

Tim povodom danas su u Tuzli položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježju Slana Banja, a u BKC-u Tuzla je održana svečana akademija.

Prvi komandant Drugog korpusa Armije RBiH bio je Željko Knez, a nakon njega korpusom su komandovali generali Hazim Šadić i Sead Delić. Borci Drugog korpusa, kako je istaknuto na svečanoj akademiji, ratovali su po pravilima Ženevskih konvencija, a rezultat toga je i činjenica da iz tuzlanskog korpusa niti jedan pripadnik nije optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Borci Drugog korpusa Armije RBiH ratovali su i u zonama odgovornosti drugih korpusa, a fokus odbrambeno-oslobodilačkog rata bio je na lokalitetima Brčkog (granica na Savi), Zvornika, Teočaka, Čelića (granica prema rijeci Drini).

Odlikovanja Zlatni ljiljan dobilo je 425 boraca Drugog korpusa, a iz njihovih redova iznjedrena su i tri heroja oslobodilačkog rata Mehdin Hodžić – Senad (Crni labud), Hajrudin Mešić (kapetan Hajro) i Nesib Malkić.