{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Obilježena 21. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH

30.9.2013. u 17:36
0
44
Tuzla: Obilježena 21. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH
0
Prije 21 godinu naredbom komandanta štaba Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH u Tuzli je formiran Drugi korpus.
U agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine kroz Drugi korpus prošlo je 120.000 boraca. Nažalost, blizu 11.000 njih je položilo svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, dok je njih oko 7.000 iz rata izašlo sa težim i lakšim povredama.

Tim povodom danas su u Tuzli položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježju Slana Banja, a u BKC-u Tuzla je održana svečana akademija.

Prvi komandant Drugog korpusa Armije RBiH bio je Željko Knez, a nakon njega korpusom su komandovali generali Hazim Šadić i Sead Delić. Borci Drugog korpusa, kako je istaknuto na svečanoj akademiji, ratovali su po pravilima Ženevskih konvencija, a rezultat toga je i činjenica da iz tuzlanskog korpusa niti jedan pripadnik nije optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Borci Drugog korpusa Armije RBiH ratovali su i u zonama odgovornosti drugih korpusa, a fokus odbrambeno-oslobodilačkog rata bio je na lokalitetima Brčkog (granica na Savi), Zvornika, Teočaka, Čelića (granica prema rijeci Drini).

Odlikovanja Zlatni ljiljan dobilo je 425 boraca Drugog korpusa, a iz njihovih redova iznjedrena su i tri heroja oslobodilačkog rata Mehdin Hodžić – Senad (Crni labud), Hajrudin Mešić (kapetan Hajro) i Nesib Malkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: