{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


6.000 boraca Prvog korpusa Armije RBiH je dalo živote za slobodu

A
1.9.2013. u 13:19
1
119
6.000 boraca Prvog korpusa Armije RBiH je dalo živote za slobodu
1
U okviru obilježavnja 21. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), u znak sjećanja na sve heroje, šehide, poginule borce - branitelje, kao i poginule civile među kojima je i veliki broj djece, odata je počast i položeno cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva položili su predstavnici Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo uz prisustvo nekoliko desetina građana.

Predsjednik Udruženja RVI-paraplegičara Kantona Sarajevo Mušan Kamenica za agenciju Anadolija je kazao da je vrlo značajno da se obilježavaju godišnjice Armije BiH, jer je to dio historije BiH.

“Vrlo je značajno da se obilježava ovaj dan, jer je 6.000 naših boraca dalo svoje živote da bi danas 600.000 stanovnika Sarajeva moglo da živi i radi u miru i slobodi”, rekao je Kamenica.

Međutim, istakao je da građani BiH ne posvećuju dovoljno pažnje važnim historijskim događajima, kao što je i postojanje Armije BiH.

“Kod pripadnika boračke populacije postoji visoka svijest o obilježavanju ovakvih godišnjica Armije BiH, ali kod običnih ljudi to nije tako i brzo se zaboravlja naša historija. Mislim da su borci u ovoj zemlji mnogo više zaslužili i puno su više očekivali od države. A danas je to populacija koja živi u vrlo teškim uslovima i invalidnim licima nisu pruženi normalni uslovi za život”, kazao je Kamenica.

Dodao je da, ipak, u najtežim uslovima žive djeca palih boraca i šehida, jer se država ne brine dovoljno o njima.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


“Najveće probleme imaju šehidska djeca koja odrastaju u vrlo teškim uslovima i njihove majke ih same moraju školovati, jer nemaju podršku države. Također, sramota je da te majke, koje su ostale bez svojih muževa u toku rata, moraju raditi mizerne poslove”, istakao je Kamenica naglasivši da se danas na obilježavanju trebalo okupiti mnogo više ljudi.

“Danas je trebalo da se na ovom mjestu okupi i do 10.000 ljudi, jer je ipak 6.000 boraca dalo svoje živote kako bi mi danas živjeli normalno u svojoj državi. Brzo zaboravljamo naše prave vrijednosti i značajne historijske događaje”, rekao je predsjednik Udruženja RVI-paraplegičara Kantona Sarajevo.

Prije toga, u Sabornoj crkvi u Sarajevu održan je parastos poginulim borcima-braniteljima pravoslavne vjeroispovijesti, dok će poginulim borcima-braniteljima katoličke vjeroispovijesti biti poklonjena misa zadušnica u Sarajevskoj katedrali. Također, danas će u džamiji Mišćina na Kovačima svim šehidima Prvog korpusa Armije RBiH biti proučen jasin i tevhid prije ikindije namaza.

Cjelodnevno obilježavanje osnivanja Prvog korpusa ARBiH bit će nastavljeno u popodnevnim i večernjim satima, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kovači, zatim mimohodom ratnih zastava svih brigada iz sastava Prvog korpusa, uz pratnju vojnog orkestra, od Kovača do Doma mladih.

Na platou ispred Doma mladih večeras će biti organizirano postrojavanje Prvog korpusa te predaja raporta ratnog komandanta Prvog korpusa generala Vahida Karavelića tadašnjem načelniku Glavnog štaba ARBiH generalu Seferu Haliloviću. Potom će u Domu mladih biti održana svečana akademija uz intoniranje himne BiH gdje će biti priređen kulturno-umjetnički program uz obraćanja gostiju.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive "slavna", a četiri "viteška".

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem "Srebreni štit".

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: