BiH
412

Prije 21 godinu je formiran Prvi korpus Armije RBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, danas će biti obilježena 21. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH).

U znak sjećanja na sve heroje, šehide, poginule borce - branitelje, kao i poginule civile koji su svoje živote ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine, delegacije Odbora za obilježavanje 21. godišnjice odat će počast i položiti cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, na mezarju Stadion, groblju Lav, na mezarju ispred Alipašine džamije, na groblju Sveti Marko i na groblju Sveti Josip.

U Sabornoj crkvi u 10.30 sati održat će se parastos svim poginulim borcima-braniteljima pravoslavne vjeroispovijesti, dok će poginulim borcima-braniteljima katoličke vjeroispovijesti biti poklonjena misa zadušnica u Katedrali u 18.00 sati.

Istoga dana u džamiji Mišćina na Kovačima svim šehidima Prvog korpusa Armije RBiH bit će proučen jasin i tevhid prije ikindije namaza, od 17 do 18 sati.

Na Kovačima je predviđeno obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, polaganje cvijeća na centralni nišan svim šehidima RBiH i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Od 18 do 18.30 sati bit će upriličen mimohod ratnih zastava svih brigada iz sastava Prvog korpusa, uz pratnju vojnog orkestra, od Kovača do Doma mladih.

Postrojavanje pripadnika ovog korpusa na platou ispred Doma mladih Skenderija bit će upriličeno od 18.30 do 18.45 sati, te predaja raporta ratnog komandanta Prvog korpusa generala Vahida Karavelića načelniku Glavnog štaba Armije RBiH generalu Seferu Haliloviću.

Nakon toga slijedi druženje prisutnih pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH u sali Doma mladih i prijem gostiju.

U 19.30 sati u Domu mladih Skenderija počet će svečana akademija uz intoniranje himne BiH gdje će biti priređen kulturno-umjetnički program uz obraćanja gostiju.

Prisutnima će se obratiti komadant Prvog korpusa ARBiH Vahid Karavelić, načelnik glavnog štaba Armije RBiH Sefer Halilović, saopćila je Pres-služba KS.