Ozbiljna situacija
44

Tuzla: Morbile potvrđene kod 26 osoba raznih uzrasta među kojima niko nije vakcinisan

A. K.
Zgrada u kojoj se nalazi Klinika za zarazne bolesti u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada u kojoj se nalazi Klinika za zarazne bolesti u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
U Tuzlanskom kantonu od 1. januara do danas morbile, poznatije kao ospice ili krzamak, su potvrđene kod 26 osoba, raznih uzrasta, među kojima niko nije vakcinisan MRP vakcinom, rečeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.
Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu po pitanju nekoliko virusnih infekcija se usložnjava, a ljekari najveći akcenat stavljaju na morbile. Kako su naveli iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, od 1. januara do danas morbile su potvrđene kod pacijenata raznih uzrasta.

Iz Klinike za zarazne bolesti tuzlanskog UKC-a kažu da su najmlađi u dojenačkoj dobi, dok je najstariji pacijent rođen 1987. godine te da im je svima zajedničko to da nisu vakcinisani MRP vakcinom.

"Trenutno imamo hospitalizirano desetero djece, a od nove godine do danas kod ukupno 26 osoba je dokazan slučaj morbila, što je izuzetno veliki broj za naš kanton. Među njima imamo različite uzraste i potvrđeno je da niko od njih nije primio niti jednu dozu vakcine. Ovim putem pozivam sve roditelje koji odlučuju o vakcinaciji svoje djece, da ne slušaju dezinformacije, već da pitaju nas stručnjake. Djeca ljekara su vakcinisana i samim tim smo svoju djecu zaštitili", kazao je infektolog Denis Žepić.

Žepić navodi da MRP vakcina štiti od tri bolesti, odnosno morbila, rubeole i zaušnjaka.

"Vakcina je izuzetno sigurna, prošla je sve stroge kontrole i ona se daje već godinama te niko nema razloga biti zabrinut. Procijepljenost MRP vakcinom u BiH iznosi 60 posto, što je poražavajuće. Važan podatak je da oko 95 posto osoba koje nisu vakcinisane moraju dobiti bolesti od kojih vakcina štiti", naglasio je Žepić.

On ističe da je epidemiološka situacija narušena te da joj se mora ozbiljno pristupiti, uz pojačan oprez. Osim morbila, kod pacijenata su prisutni još i veliki kašalj, gastrointestinalne infekcije, hepatitisi, meningitisi te encefalitisi.

Iz tuzlanskog UKC-a su naglasili da je trenutno preopterećenost pacijentima prisutna u Klinici za dječije bolesti te Klinici za zarazne bolesti, u kojima su zbog narušene epidemiološke situacije reducirane posjete.

Inače, u Klinici za dječije bolesti trenutno je hospitalizirano 84 djece i 63 majke pratilje, što prelazi kapacitet posteljnog fonda. Najveći broj djece obolio je od respiratornih infekcija sa bronhiolitisima izazvanim respiratornim virusima, zatim od bronhitisa i teških oblika pneumonija. Problem predstavlja i povećan broj djece oboljele od ospica te velikog kašlja.