BiH
9

Tuzla: Kuća i atelje velikana jugoslovenske likovne scene prepušteni zubu vremena

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Velikan jugoslovenske likovne scene Mensur Memo Dervišević preminuo je prije tri decenije. Od tada su njegova porodična kuća i atelje prepušteni zubu vremena.

Smješten u tuzlanskoj ulici Kicelj odakle se prostire jedan od najljepših pogleda na grad, ovaj objekat danas se nalazi u poprilično zapuštenom stanju.

Kako saznajemo, porodična kuća u kojoj je bio smješten i atelje danas je u vlasništvu Derviševićevog sina koji živi van Bosne i Hercegovine, a s obzirom da je riječ o privatnom objektu Gradska uprava Tuzla ne može ništa učiniti po pitanju rekonstrukcije.

"Nakon smrti Mensura Meme Derviševića u ostavinskom postupku njegovu privatnu kuću naslijedio je njegov sin, sa kojim mi nikada nismo uspjeli stupiti u kontakt. Kada je riječ o rekonstrukciji objekta, mi ne možemo trošiti državni novac i ulagati u tuđu imovinu. Problem što je kuća u takvom stanju je isključivo u tome što je to njen vlasnik dozvolio", kazao je za Klix.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Mensur Memo Dervišević iza sebe je ostavio veliki broj izvanrednih umjetničkih ostvarenja. Neka od njih vječni dom su pronašla u prostorijama Međunarodne galerije portreta u Tuzli, a gdje su nerijetko izložena očima javnosti.

"U našoj galeriji se nalazi određen broj izuzetno vrijednih djela Meme Derviševića, a mi svakako njegujemo lik i djelo ovog istaknutog umjetnika. S obzirom da mi svakodnevno imamo organizovane posjete galeriji, u jednom dijelu se u stalnoj postavci nalazi i nekoliko djela ovog slikara, tako da ih građani imaju priliku vidjeti. Mi također i svaku drugu postavku koristimo kao priliku da tuzlansku javnost upoznamo sa nekoliko djela Meme Derviševića", izjavio je za naš portal direktor Međunarodne galerije portreta u Tuzli Dženan Jusufović.

On ističe da će i naredni period biti posvećen ovom velikanu likovne scene.

"Nastojat ćemo da određene informacije publikujemo, a naša galerija će svakako raditi i na afirmaciji imena i djela našeg Meme Derviševića", nastavlja Jusufović.

Akademski slikar Mensur Memo Dervišević rođen je 1. januara 1928. u Brčkom. Osnovnu školu je završio u Bijeljini, Nižu gimnaziju u Rogatici, Učiteljsku školu u Sarajevu, dok je Akademiju likovnih umjetnosti završio 1954. godine u Beogradu u klasi profesora Mila Milutinovića.

Izlagao je u zemlji i inostranstvu, a imao je više od 20 samostalnih izložbi.