|

Tuzla je prije 27 godina odbranjena od agresora: Prva velika pobjeda branilaca BiH

Tuzla je prije 27 godina odbranjena od agresora: Prva velika pobjeda branilaca BiH
264
Piše: A. K.
15.5.2019. u 14:04
147
komentara
264

dijeljenja
Kako se brani ljudsko dostojanstvo pokazali su građani Tuzle 15. maja 1992. godine u bici na Brčanskoj Malti. Prva je ovo velika pobjeda Bosne i Hercegovine u borbi od agresora, a ovaj dan prije tačno 27 godina je okarakterisan kao jedan od najznačajnijih u historiji Tuzle i naše zemlje.
Legitimne policijske snage su 15. maja 1992. odbranile Tuzlu od napada paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije.

Naime, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, osnovane 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa s pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, 15. maja su izvršili napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, koji su osiguravali izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska iz grada, vojnici su pucali na Brčanskoj Malti, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

Foto: D. Z./Klix.ba Foto: D. Z./Klix.ba


Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić danas je ponosan na one koji su 15. maja 1992. pokazali kako se brani dostojanstvo ljudi.

"Želim se zahvaliti tim ljudima koji su uradili ono što su uradili. To je dokaz da je Bosna i Hercegovina zbog tuzlanskog modela odbrane dobila i podršku međunarodne zajednice", rekao je Bešlagić.

Tuzlanska jedinica policije tog dana imala je zadatak da osigura nesmetan izlazak kolone iz grada, što je i učinjeno, međutim, druga strana je odlučila postupiti drugačije.

"Izdao sam zapovijed policajcima da ne smiju ispaliti nijedan metak kako bi sve prošlo nesmetano, ali nažalost tu su bili neljudi kojima nije bilo stalo da se sve odvija kako treba. Nastao je incident, jer se iz pravca kasarne počelo pucati", prisjetio se Niko Juričić, tadašnji zapovjednik Druge manevarske jedinice policije.

Foto: D. Z./Klix.ba Foto: D. Z./Klix.ba


Petnaesti maj za njega predstavlja dan tuge, ali i ponosa.

"Dan je tuge jer smo imali ljudske žrtve, ali sam ponosan jer smo odbranili naš grad, porodice, imovinu... Jednostavno, sačuvali smo slobodu ovog grada", naveo je Juričić.

U okviru obilježavanja Dana odbrane Tuzle predstavnici Gradske uprave ovog grada, Vlade Tuzlanskog kantona, boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija položili su cvijeće i odali počast vojnim i civilnim žrtvama na spomen-obilježju na Brčanskoj Malti.

Foto: D. Z./Klix.ba Foto: D. Z./Klix.ba


Prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje, u bici na Brčanskoj Malti poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da je bivši komandant kasarne JNA u Tuzli Mile Dubajić prije 27 godina prekršio sva moguća pravila.

"Vojnike je natovario na burad s gorivom i na sanduke s municijom. Zbog toga je došlo do lančanih eksplozija. Svi ranjeni su zbrinuti u Kliničkom centru, a svi zarobljeni su kasnije upućeni bez uvjetovanja razmjene. Sada se radi o manipulcijama žrtvama, a najpošteniji odnos prema svakoj majci žrtve i djeci poginulih je da se uhvati pravi krivac", istakao je Imamović.

Foto: D. Z./Klix.ba Foto: D. Z./Klix.ba


Delegacija Vlade Republike Srpske već nekoliko godina ne dolazi u Tuzlu na obilježavanje ovog datuma. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović jučer je kazao da delegacija u Tuzlu ne dolazi "iz sigurnosnih razloga" te da će ovaj datum biti obilježen u Bijeljini na groblju Pučile gdje će položiti vijence stradalim.
Prijavi grešku


Komentari (147)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...