Za život bez barijera
0

FOTO / Tuzla: Izgrađena rampa za invalide u naselju Sjenjak

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
U tuzlanskom naselju Sjenjak – C blok realiziran je projekat "Pravo na život bez barijera" izgradnjom rampe i nabavkom kolica za osobe za invaliditetom.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Izgradnjom rampe i nabavkom kolica omogućeno je nesmetano kretanje i učešće u raznim aktivnostima za šest osoba koje su, zbog arhitektonskih barijera, bile zatvorene u svojim domovima.

Projekat je u cijelosti realiziran uz podršku i asistenciju članova lokalne zajednice, prvenstveno stanara stambene zgrade, koji su svojim dobrovoljnim radom bili uključeni u izgradnju pristupne rampe, dok je novčana sredstva obezbijedila humanitarna organizacija “Inicijativa preživjelih od mina” iz Tuzle.

Implementiranje projekta doprinosi podizanju svijesti o jednakim mogućnostima svih grašana u Općini Tuzla, a osiguravanjem pristupa zgradi stvaraju se pretpostavke za međusobno druženje i suživot.

"Izgradnjom rampe stvorit će se uslovi za njihov nezavisan život i uključivanje u razne životne aktivnosti, te poboljšavanja standarda. Podići ćemo svijest o pravima osoba sa invaliditetom, kako je i naznačeno u Konvenciji o pravima. Kroz promoviranje ovakvog pozitivnog primjera, pokušat ćemo aktuelizirati pitanje rješavanja arhitektonskih barijera u zajednicama i njihovo eventualno uklanjanje u što skorijem vremenskom roku", istakao je Ramiz Bećirović, koordinator za zagovaranje "Inicijative preživjelih od mina".

Iz te humanitarne organizacije ističu kako im je drago što se projekat realizirao u vrijeme obilježavanja 14. godišnjice od posjete tragično preminule princeze Diane, kada se ona i sama upoznala i razgovarala sa preživjelima od mina.