BiH
0

FOTO / Predstavljen Centar za podrškama osobama sa invaliditetom

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, direktor Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama u BiH SUMERO Haris Haverić i direktor Raiffeisen banke Michael Muller predstavili su danas Centar za podršku osobama s invaliditetom, čija je izgradnja počela u naselju Hotonj, općina Vogošća.
Direktor SUMERO-a Haverić je na konferenciji za novinare, organiziranoj na licu mjesta, kazao da se ovdje ne radi samo o pukom objektu, nego o novom modelu podrške ovoj populaciji i da im se pruži šansa da u svom gradu žive kao punopravni građani.

Korisnici Centra, naglasio je, dobit će ovdje adekvatan tretman u svim segmentima, što će im pomoći da opstanu u lokalnim zajednicama.

Ministar Čamber pružio je uime Federalnog ministarstva rada i socijalne politike potporu SUMERO-u za ovaj projekt, jer je prepoznalo smjer kojim treba ići socijalna politika u Federaciji BiH.

Naveo je da je u Federaciji BiH šest ustanova koje pružaju usluge za oko 2.000 ovih korisnika, ali je veoma duga lista čekanja. Praksa u tim ustanovama, uprkos trudu njihovih upravitelja, nije prihvatljiva po modernim zapadnim standardima i potrebna je reforma cijelog sustava, ocijenio je Čamber.

Za realizaciju projekta potrebno je još novaca te je direktor Raiffeisena Muller najavio da će putem Rotary Cluba pokušati doći do sredstava kojima bi se zatvorila finansijska konstrukcija. On je pozvao sve druge kompanije koje shvataju važnost društvene odgovornosti da pruže pomoć.

Osim pružanja finansijske pomoći, u Raiffeisen banci su počeli zapošljavati osobe s invaliditetom, jer one hoće i mogu raditi i željni su da se integriraju u društvo. Muller je također naveo da su u ovoj banci počeli i s obukom službenika o tome kako da razgovaraju s osobama s invaliditetom.

Odgovarajući na novinarska pitanja, direktor SUMERO-a Haverić je naveo da trenutno nedostaje 150.000 KM "da se dođe do krova", nakon čega bi se uključili drugi partneri i zaokružili izgradnju.

Iako se do objekta dolazi neadekvatnom cestom, Haverić je najavio da će Centar biti pristupačan za sve kategorije osoba s invaliditetom, a u saradnji s Općinom Vogošća riješit će se pitanje pristupne ceste.

Kada bude izgrađen, objekt će na 550 kvadratnih metara nuditi novi model podrške, zapošljavati mladi kadar i korisnicima nuditi dnevni tretman, kao i dvije stambene zajednice za proces edukacije za integraciju u lokalnoj zajednici.