Pripreme za kolektivnu dženazu
5

Tuzla: Identifikovano još sedmero Zvorničana

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Poslije Vlasenice i Bratunca, a prije Srebrenice, u subotu, 2. juna, bit će obavljena kolektivna dženaza za bošnjačke civilne žrtve sa područja opštine Zvornik.

U Komemorativnom centru Tuzla danas je obavljena identifikacija posmrtnih ostataka još sedam zvorničkih žrtava, a svoj vječni smiraj na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji će 2. juna pronaći 32 žrtve iz Podrinja.

"Ovoga puta nećemo sahraniti samo žrtve iz Zvornika. Identifikovali smo i pet osoba iz Skelana kod Srebrenice, a ima i nekoliko žrtava iz drugih mjesta”, kaže član Organizacionog odbora kolektivne dženaze Hakija Smajlović.

Najmlađa identificirana žrtva je šestogodišnji Tarik Čaklovica, koji je, prema svjedočenju preživjelih Zvorničana, ubijen u očevom naručju. Njegov otac je ukopan ranije, a Tarikovu identifikaciju je potpisala majka Memnuna.

Pripreme za kolektivnu dženazu, prema riječima Hakije Smajlovića, se privode kraju. U petak će preživjeli Zvorničani ponovo prepješačiti Stazu smrti od Klise do Bijelog Potoka. Posjetit će i Tehnički školski centar u Karakaju, u kojem je bio logor za Bošnjake 1992. godine, a potom i mjesto masovnog stratišta na Crnom Vrhu. U subotu u 10 sati tijela mučki ubijenih Bošnjaka bit će ispraćena iz Komemorativnog centra u Tuzli, a dženaza će biti obavljena u 13 sati na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.

Od 1992. do 1995. godine je ubijeno 1.998 civila iz Zvornika, a do sada je svoj vječni smiraj pronašlo 1.387 žrtava.

Danas su identificirani:

  1. Izet (Muradif) Jašarević, rođen 23.8.1974. u mjestu Klisa, općina Zvornik

  2. Nermin (Sait) Ibrahimović, rođen 15.3.1973. u mjestu Skelani, općina Srebrenica

  3. Mirzet (Haso) Efendić, rođen 10.2.1969. u mjestu Jezero, općina Srebrenica

  4. Nijez (Safet) Muratović, rođen 28.4.1967. u mjestu Gušteri, općina Zvornik

  5. Enes (Avdo) Čikarić, rođen 15.1.1962. u mjestu Divič, općina Zvornik

  6. Efrail (Redžep) Kapidžić, rođen 15.2.1955. u mjestu Divič, općina Zvornik

  7. Ibrahim (Smajo) Hamzabegović, rođen 1.4.1931. godine u mjestu Glodi, općina Zvornik