BiH
0

Tuzla: Identificirano 13 nekompletnih tijela ubijenih Zvorničana

FENA
U Komemorativnom centru Tuzla, danas je obavljena identifikacija trinaest nekompletnih tijela civilnih žrtava zločina počinjenih u Zvorniku tokom rata 1992-1995. godine.

Uz prisustvo članova obitelji koji su došli na identifikaciju, novinarima su se obratili predstavnici Udruženja porodica nestalih iz Zvornika, saopćivši da je do ovoga trenutka na šehidskom mezarju Gornja Kalesija ukopano 654 civilne žrtve rata, a na obiteljska mezarja, u skladu sa zahtjevima i voljom obitelji oko 400 ubijenih civila.

Samo tokom 1992. godine na području općine Zvornik ubijeno je 1 557 civila. Broj ubijenih do kraja rata porastao je na 1 995.

Kako je novinarima kazao Hakija Smajlović, tajnik Udruženja porodica nestalih općine Zvornik, kolektivna dženaza civilnim žrtvama iz Zvornika bit će održana 2. lipnja 2012. na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.

"Imat ćemo spremnih za ukop 33 tijela, ali će pet tijela biti ukopano, po želji članova obitelji, u obiteljska mezarja, tako da će na mezarju u Gornjoj Kalesiji biti obavljen ukup i klanjana dženaza za 28 identificiranih. Mi i dalje tragamo za 620 civilnih žrtava iz Zvornika. Međutim, nemamo traga grobnicama. Ova tijela koja sada ukopavamo zbog višestrukih premještanja grobnica skoro su sva nekompletna, što je rezultat pokušaja prikrivanja zločina, kazao je Smajlović.

Identifikaciji je prisustvovao i Šemso Husejnović, koji je u lipnju 1992. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske zarobile 650 civila u selima u slivu rijeke Sapne (Bijeli Potok, Sjenokos, Kaludrani, Klisa, Đulići) izgubio petoricu braće i oca.

"Ukopao sam do sada tri brata, a sada ću ukopati i četvrtoga. Senad, Ševko, Rasim, Nermin... Nemam više nikoga u rodbini. Sam sam! A još tražim tijelo oca i jednoga brata. Imam samo majku", kazao je Šemso Husejnović, istaknuvši da je imao sreću da se tog 1. lipnja nije zatekao u Klisi jer svi koji su tada zarobljeni, ubijeni su.