Surova realnost
0

Tuzla: Građani kupuju ogrijev na kilogram

Piše: D. Brkić
Niske temperature dodatno su opteretile budžete građana koji se u hladnim danima griju na čvrsto gorivo. No, uprkos padu temperatura potražnja za ugljem i drvima, kako tvrde prodavači, nije u porastu.
Foto: Darko Zabuš/Sarajevo-x.com
Foto: Darko Zabuš/Sarajevo-x.com
“Interesanata ima, ali nakon što im kažemo cijenu samo nas mrko pogledaju i produže dalje”, govori nam prodavač koji je svoj kamion sa ogrijevom parkirao u blizini Jalske džamije.

Za metar isječanih drva potencijalni kupac treba izdvojiti oko 60 KM, dok je cijena tone uglja od 110 do 120 KM. Prodavači kažu kako, za sada, nikada nije bila lošija sezona.

“Po prodaji vidimo kako kriza ne popušta. Ima građana koji kupuju ogrijev na kilogram. Uzmu pet – šest kila uglja ili naramak drva. Tuga i žalost”, govori nam prodavač koji se locirao kod Hametove pijace.

Foto: Darko Zabuš/Sarajevo-x.com
Foto: Darko Zabuš/Sarajevo-x.com
I dok jedni građani muku muče sa nabavkom ogrijeva drugi, koji imaju centralno grijanje, izbjegavaju plaćanje računa. Zbog toga je Centralno grijanje podiglo oko 1.000 tužbi, a potražuje se na stotinu hiljada KM.

Ukoliko se negativni trend naplate nastavi, iz Centralnog grijanja upozoravaju kako će se usložniti situacija sa isporukom toplotne energije.